maanantai 4. tammikuuta 2016

Pelaaminen : kiukkuaminen

Kiukkuaminen on osa-alue, josta voidaan jees*stella sanomalla ettei se kuulu hommaan, mutta kyllä se vain tuntuu liittyvän touhuun. On hyvin tyypillistä että joukkue tai joku pelaaja pelaa (omasta mielestä) huonosti, tällöin voi kiukku nousta esille. Samoin voi kiukuttaa jos WOT jakaa 25% voittomahdollisuudella olevan joukkueen. Kiukku voi tulla myös vaikkapa siitä, että itse pelaa hyvin ja muut huonosti, tai joku vain chatissa sanelee typeriä.

Loan heitto
No kun kiukku tulee mieleen, se purkautuu usein loan heitolla chatissa. On ilmeistä ja sanomattakin selvää, että tämä mielenilmaisu on turhaa. Se ei muuta tapahtunutta ja loan heitolla ei ainakaan saa sopuisaa henkeä aikaan.

Tärkeää on kuitekin tiedostaa, mikä on loan heiton tyyli ja taso. Jos aletaan porautumaan rasistisiin ja kansanryhmiä käsittelevisiin loan heittoihin, ollaan heikoilla jäillä. Tämä sillä että moiselle alueelle meneminen on tärkeä rikkomus WOT:n sääntöjä kohtaan ja siitä voi seurata tilin jäädyttäminen...LOPULLISESTI. Samalla menee krediitit, xp:t, kullat, yms. mitä on ehkä rahalla touhuun investoinut. Eli esim.holokaustivaihteella ei kannata, eikä saa alkaa haastamaan ketään.

On yleisimpiä lyhyitä heittoja, joilla voi "turvallisesti" purkaa omaa pahaa oloa, tosin ei se ehkä paranna oloa ja tosiaan ei muuta lopputulosta. Heittoja ovat mm:
  • Noob, noob team (=newbie = aloittelija)
  • L2p (=learn to play = opettele pelaamaan)
  • F (f*ck kirosana) 
Nämä nyt ovat aika kilttejä heittoja, kunhan ei kiroa "oikein". Näillä heitoilla ei tosin kerätä mitään sympatiaa tai kavereita. 

Loan heiton ja vastaanoton "oikeutus"
Tunnustan viljeleväni ikävän usein jotain turhautumisen ilmentymää, tosin olen itse alkanut rakentamaan itselleni kriteeriä loan heittämiseen. Tämä oma raja ja hyväksyntä kiukkuamiseen on oman vaunun Hp poolin ansaitseminen. On nimittäin aika typerää arvostella muita, jos se oma pelaaminenkaan ei kaksinen ole ollut. Esimerkiksi jos pelaamani vaunun HP pooli on 1100 ja teen pelissä tuhoa viholliseen enemmän kuin 1100dmg:tä olen lunastanut oikeuden kiukkuamiseen..tosin tämäkään ei ole perustelua. Mihinkään kiukkuamiseen ei todellista oikeutta ole.

Tämä oikeus kiukkueamiseen liittyy myös kiukun vastaanottamiseen. Jos joku ei ole oikein tyytyväinen omaan pelaamiseeni ja siitä alkaa kiukkuamaan, tulee heijastaa kritiikki omaan pelitulokseen. Jos oma tulokseni on alle 80% oman vaunun Hp poolista, en kehtaa kovemmin alkaa väittää vastaan - kiukkuajalla on mielestäni peruste kritisoida pelaamistani. Poikkeus on spottaajan rooli, jos olen spottaamisella tehnyt 4000dmg tuhoa ampumatta tykillä kertaakaan, ei kenelläkään ole oikeutta natista suoritusta. Jos puolestani olen tehnyt tuhoa 3-4 kertaa oman vaununi Hp poolin verran, kommentoin vahvasti takaisin, etenkin jos vastapelurilla oma suoritus on ollut huono. 

Valittamisessa ja ulinassa keskeistä on ymmärtää, että kukaan pelaaja ei pelissä ole jonkun toisen pelaajan orja. Usein huomaa jonkun tuskastuvan, kun toinen pelaaja ei ole pelannut juuri niin kuin on itse halunnut. Toisinaan tulee valitusta myös "väärästä" pelityylistä tai -roolista. Usein kannattaa valitus ottaa kuitenkin rakentavasti ja ajaa sitä sovulliseen keskusteluun. Itselläni yllätävän moni linkatettu kaveri on syntynyt loan heiton kautta. Alkuun kiivaasti on kiistelty, sitten kiistely on muuttunut rakentavaksi keskusteluksi pelista ja pelaamisesta..ja ennen kuin huomaakaan niin tämän kiukkukaverin kanssa pelataan yhdessa tiimissä pelejä.
 
Tuomittava toiminta
Pelissa moni käyttäytyy omalla tavallaan. On kuitenkin toimia, joita ei tule toleroida ja joista tulee toteuttaa vastatoimia. Hvyäksyttäviä vastatoimia on käytännössä kaksi:
  • Raportointi (pelissä vie hiiren pelaajaluettelon päälle, oikean puoleinen näppäin ja sieltä aukeaa raportointivaihtoehdot)
  • Tiketti. 
Nämä kaksi vastatoimea toimivat virallisina valitus- ja ilmiantoväylinä ulinaan.On eriasia, tapahtuuko näitä käyttäen mitään. Hyvin harvoin, sillä käytännössä se fiilis mikä kovimmillaan on päässä kiukkua nostamassa, ei 3:n osapuolen silmissä näytä miltään, eikä se todellisuudessa riko mitään sääntöä. Yleisin ja samalla oikeutetuin rike on bottina esiintyminen. Eli vaunu joka ei liiku tai tee mitään rationaalista, on usein botti (kukaan ei pelaa vaunulla). Tällöin tulee raportoida pelissä botti ja jos useampi antaa saman raportoinnin, naksahtaa automaattisesti sanktio raportoidulle. Käytännössä raportoinnit toimivat vain ryhmäilmoituksien kautta. Tiketti puolestaan kirjoitetaan WOT:n nettisivujen kautta omilla tunnuksilla, siihen joutuu loruilemaan jutut ja jos on kuvamateriaalia todisteeksi niin ehdottomasti sellainen mukaan, esimerkiksi replay video pelistä on hyvä tähän.

WOT:ssa on myös sisäänrakennettu automaatio ja laskenta omien ampumiseen. Jos vahingossa ampuu omiaan kerran, ei siitä vielä ihmeitä tapahdu. Jos näitä "vahinkoja" tulee useampi, sisäinen laskenta vetää vaunun sanktion puolelle.

Sanktion lusiminen
Kun saktio on tuloillaan raportoinnista, tulee siitä ilmoitus ruutuun. Jos asian tunnustaa tai/ja se ilman tunnusta tulee, voi tuomiosta valittaa. Sanktio yleisesti ottaen voi olla jonkunlainen banni. Tämä banni voi tarkoittaa määräaikaista pelitilin jäädyttämistä, aika voi olla tunti tai vaikka viikkoja. Sanktio voi olla myös bannin lisäksi krediittien, xp ja kullan menetys.

Jos naksuttelee pelissä oman joukkueen vaunun hengettömäksi, saa sanktion välittömästi ja se näkyy pelaajan muuttumisena siniseksi ("smurffi"). Tämä tarkoittaa sitä, että kyseistä vaunua saa omat ampua ilman sanktioita. Vaunu pysyy smurffina/sinisenä niin piktään kunnes sisäinen laskenta "hyvien tekojen" suhteen tasapainottaa statusta. Tätä tasapainotusta ei voi tarkastaa mistään, sanktio häviää jossain vaiheessa kun on tarpeeksi tuhonnut vastustajia ja saavuttanut xp:tä.

MUTTA SUMMATEN JA TOISTAEN:ALKAA KIUKUTELTKO, SE ON TURHAA JA EI TEE TEKEMÄTTÖMÄKSI HUONOSTI MENNYTTÄ PELIÄ!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti