sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Pelitaktiikat osa 1 : Vinkit aloittelijalle

Pelitaktiikoita on online peleissä aina runsaasti. Runsaudenkirjo taktiikoissa syntyy erittäin monesta eri tekijästä aina vaunutyypeistä tierin ja joukkueiden osaamisen tasoon. Takniikka muuttuu..tai sitä kannattaa muuttaa kesken pelin, mikäli pelitilanne niin vaatii. Taktiikan ja taktikoinnen voi jakaa kahteen toisistaa riippuvaan tasoon: joukkueen taktiikka ja henkilökohtainen taktiikka.

Joukkueen taktiikka on koko homman keskeinen voittamisen kannalta. WOTti kun on lopulta joukkuepeli, voittaa se joukkue, jolla on pelissä yliote. Yliote otetaan oikealla taktiikalla ja pelitaidolla. Tästä päästäänkin siihen, että huono pelaaja voi pärjätä hyvin pelissä joukkueen taktiikan matkassa. Taas käänteisesti se erinomainen huippupelaaja ei tuo voittoa joukkueeseen, jos joukkueen taktiikka on huono. Taktiikka kuvastaa usein myös yleisesti ottaen taitotasoa, eli jos on heikko joukkue, jossa on yksi huippu matkassa, ei tämä huippu tule pelastamaan pelia voitoksi..tai noh erinlaisia hattutemppuja löytää youtubesta.

No miten joukkue sitten valitsee tai osaa ottaa oikean taktiikan? ..hyvä kysymys. Kyse kun on lopulta on yksinpelistä. Jos joukkue on aidosti yhdessä pelaava "joukkue", esim.klaani jolla on yhdessä pelaamisesta samalla porukalla kokemusta ja ääniyhteys keskenään olemassa, on touhussa yhteispelin makua ja sen myötä joukkue voi aidosti taktikoida. Jos kyseessä on perinteinen randomipeli jossa kukaan ei oikein tunne toisiaan ja homma menee käytännössä yksinpelinä, on joukkuetaktikointi heikoissa kantimissa.

Yksinpelin taktiikka on puolestaan yksittäisen pelaamisen kannalta keskeinen asia..ja todellisuudessa joukkueen pelitaktiikka nojaa yksittäisten pelaajien taktiseen toimintaan. Taitava pelaaja osaa taktikoida pelitilanteen edetessa suuntaan-jos-toiseen. Vastaavasti jos joukkue koostuu näistä taitavista pelaajista, on vastustajalla hikiset oltavat. Sama toisin päin, jos joukkue ei omaa yksittäisiä teknisesti taitavia pelaajia, on joukkue heikoilla.

Yksinpelin taktiikka nojaa moneen ominaisuuteen, mm;
  • Pelattava vaunu ja sen ominaisuudet (onko stocki vai miten varusteltu)
  • Vaunun miehistön taidot
  • Rooli, mitä pelaaja pelissä tunnustaa (voi, ja tulee vaihdella roolia kesken pelin)
  • Pelaajan oma pelityyli
  • Miten vastustaja pelissä pelaa
  • Mitkä asiat priorisoi itselleen tärkeäksi pelissä (esim.jokin tietyn kohdan puolustaminen/valtaaminen, tiettyjen vaunujen tuhoaminen, jne.)
  • Minkä tasoisesta tieristä on pelissä kyse ja mikä on oman vaunun tier kyseiseen peliin
  • Minkä tasoinen on oma joukkue ja millaisen taktiikan se pelissä ottaa
  • Mikä on laskettu voittomahdollisuus (XVM arvio)
  • Mikä kenttä ja kummalta puolen oma joukkue aloittaa
Tässä osa ja kuten huomatataan, taktiikka ja osaaminen rakentuu erittäin monesta eri osa-alueesta - tässä WOT:n yksi keskeinen suola ja koukuttavuus on. Jos ja kun yksikin asia hommassa muuttuu, on yksinpelin taktiikka muuttuva. Esimerkiksi jos hankkii uuden vaunun jossa on hirveä stock grindi ja lisäksi vaunun tier on pelattavan tierin alapäässä, tarkoittaa sitä että ei ole kovinkaan vahvoilla vihollisia vastaan ainakaan agressiivisessa pelityylissä. Tällöin kannattaa ottaa passiivisempi taktiikka, esim. spottaus, flankkaus, jne. Tällöin joukkue hyötyy sinun pelipanostuksesta enemmän..kunhan ei aloita kämppimistä.

Ja sitten se koko pelin tärkein työkalu, niin pelaamiseen kuin taktikointiin: "MINIMAP", eli pikkukartta. Kyseinen ruudun oikeassa alareunassa oleva kapistus tuntuu ikävän usein unohtuvan monelta pelaajalta, TAI sitä ei osata/kyetä/haluta seurata - HUGE MISTAKE!. Kartta jos ei näy, sen saa näkyviin/pois "M" -näppäimellä. Kartasta näkee mihin omat menevät/ryhmittyvät ja mistä vihollinen ilmestyy. Jotta tämä tärkeä info olisi mahdollisimman hyvin käytettävissä, kannattaa vaunun radiota päivittää parhaimmaksi.


Yleisiä vinkkejä taktikointiin.
Käytännössä randomipeleissä tulee katsoa mitä muut tekee ja luonnollisesti mitä vihollinen tekee. Typerin temppu on lähteä yksin sooloilemaan sellaiselle alueelle, missä tietää vihollisen kovimman iskun olevan. Tällaisessa tempauksessa peli loppuu ERITTÄIN lyhyeen. Toiseksi tulee katsoa ja arvioida mitä muu joukkuetoverit todennäköisesti omassa henkilökohtaisessa taktikoinnissa meinaa tehdä.

Jos oikein mennään asiassa perusteisiin, tulisi pelaajan tuntea/tietää:
  • Oma vaunu, mihin se kykenee ja miten sillä pelaamalla saa eniten aikaan
  • Oman vaunun rooli ja minkä roolin meinaa pelissä ottaa
  • Jotain keskeisiä asioita kentästä, miten siinä kannattaa asettua ja liikkua
  • Miten vastustajan vaunut toimivat ja pystyvät
  • Kuinka käyttää maastoa suojana
..ja tämän jälkeen strateginen toiminta:
  1. Katso miten oma joukkue ryhmittäytyy
  2. Katso miten vihollinen ilmestyy ja ryhmittäytyy 
  3. Arvoi missä sinun tulisi olla oman joukkueesi matkassa ja mene sinne

0 kommenttia:

Lähetä kommentti