sunnuntai 24. tammikuuta 2016

AMX 13 90 (T8 - Light - Ranska)



Speksit
Tier :8
Vaunutyyppi : Light
Hinta (krediitit/kulta) :2 370 000
Tutkimushinta (xp) : 113 000

Kehitys ja stock grind
AMX 90:n grindi on aika "pehmeä", tämä siksi, että vaunu on aika suora jatkumo edellisestä 75:sta. Stockina aikalailla sama liikkuvuus ja sama tuttu 75mm tykki AMX:lle tutulla autolataajalla.


90:n ehkä suurin tutkittava ja haluttava asia on 90mm tykki. Tämän kun saa tutkittua, aukeaa polut välittömästi seuraaviin mediumvaunuihin. 75mm tykki on itsessään matalatehoinen avautuvien tierien peleihin (8-10), mutta autolataaja ja tykin tarkkuus pelastaa tilannetta kummasti.

Liikkuvuuden suhteen tutkittavana on jopa neljä moottoria ja kaksi telaa, joista 3 moottoria voi tuoda suoraan 75:sta, jos ne on siellä jo tutkittu. Vaunulla pärjää säällisesti ilman liikkuvuuteen liittyviä päiivtyksiä. Luonnollisesti vaunu paranee päivityksien myötä.

AMX 13 90:ssa on miellyttävän helppo stock grind.

Vahvuudet/heikkoudet
Kevyiden autolataaja AMX vaunujen päättäjässä kiehtoo luonnolisesti 90mm tykki, tykki on siis sama kuin raskaassa ARL44 vaunussa on pari tieriä alempana, lisäksi sama autolataajatykki on korkeamman tierin mediumeissa...ja tykki on huima ja ehdoton vahvuus vaunussa. Yleisesti ottaen sitä on parjattu epätarkaksi, mutten nyt ihan samaa allekirjoita käytännössä. Toki se on epätarkempi kuin 75mm, mutta matltillisella tähtäämisellä tykki on tarkka. Epätarkkuus tosi tulee pelissä ilmi, kun pitää liikkeessä ampua. Alla vertailut 75 ja 90 mm välillä:
Mikä 90mm tykissä sitten on erikoista? ..jälleen ne kaksi lukua: 170 läpäisy ja 240 damaget perus AP:lla. Tähän luonnollisesti autolataajan edut kertoimena: makasiinissä 6 ammusta ja latausaika ammusten välillä 2,73s. Käytännössä tarkoittaa 1400-1500 damagea reilussa 16 sekunnissa!

Heikkoudet tykissä: luvuissa pistää silmään pari kriittistä asiaa: tähtäysaika ja kokonaislatausaika. Kun makasiini on tyhjä, täytyy vaunulla kruisailla piilossa 42 sekunttia, ennen kuin taas voi roilottaa. Käytänössä siis pitää valita kärkkymiset tarkkaan, jos makasiini loppuun kesken mittelyn, vihulainen kerkiää moneen kertaan kuoppaamaan 90:n kun tämä lataa. Toinen on tähtäysaika, se on pitkähkö käytännössä. Tarkoittaa sitä, että vaunua pitää pitää esillä viholliselle kiusallisen pitkään, jos meinaa osua tykillä. Gäppi ei autolataajan latausajan kanssa ole niinkään pähä, itseasiassa menevät aika käsikädessä ja se ammuttaessa toimii hyvin.
Yksi tykin on sen liikerajat; ylä-ja alakoro on huono (-6...+9) ja hiukan riippuvainen vaunun asennosta. Tarkoittaa siis sitä että vaunua joutuu asemassa kääntelemään, jotta saa tykin korkeussuunnan ylettymään viholliseen...ja siltikään ei välttämättä saa pystysuunnasta tarpeeksi liikkumatilaa.

Muita heikkouksia? ..no liikkuvuus voisi olla aina parempi, tosin ei se nyt 90:n suora heikkous ole. Näköetäisyys on 390m eli huono, mutta kumminkin helposti lisävarusteilla parannettavissa tappiinsa.

Panssarointi on Ranskalaiselle vaunulle ja kevyelle vaunulle tyypillisen huono, pelataan HP poolilla ja sitä vaunussa on luokkaansa uskollisesti reilun tonnin verran (1100).

Fiilikset ja tuntemukset
AMX 13 90 päättää Ranskalaisten kevyiden vaunujen linjan, samalla päättyy myös AMX 12t alkanut kehityspolku

Itse ihastuin AMX 12t:n ja sen autolataajaan, pidin 12t:stä itseasiassa paljon enemmän kuin ELC:stä, jolla on kova maine noin yleisesti ottaen. AMX -sarja nojaa 6 ammuksen autolataajaan ja säälliseen liikkuvuuteen. 90:nen päättää mielestäni hienosti sarjan.

Noin perinteisenä skouttina ja spottaajana AMX ei ehkä ole kaikista paras, vaan se edellyttää ehkä enemmän "salamurhaaja" tyylistä agressiivistä peliroolia - siinä tämä sarja toimii parhaiten. Nämä AMX -sarjan kevyet vaunut ovat helppoja pelata. Kun pelityylin omaa 12t mallissa, samalla tyylillä pärjää loppuun asti.

Toki 90:ssa olisi jotain ehkä voinut toivoa jotain "lisää", rehellisesti sanoen 90mm autolataajatykki on sitä jotain. Etenkin kun pelaa AMX:n kanssa ristiin vaikkapa Ru:n ja T54ltw:n kanssa, jää kaipaamaan autolataajaa kipeasti. Ainoat puutteet mitä pelatessa huomaa, on tykin koron liikerajan puute ja liikkuvuus varauksin...ja tietty tykin toiminta liikkeessä.

Summaus ja suositukset
AMX 13 90 olisi  mielestäni kiistatta paras kevyt vaunu pelissä, jos aiemmiin mainitut soraäänet olisi pois (tykin koroliike, tykin tarkkuus liikkeessa, latausaika ja liikkuvuus). Nämä soraäänet eivät ole ns.deal breakereita vaunun suhteen, nämä puutteet vain pakoittavat vaunun pelaamisen tietyn tyyliseksi. Kun tämän tyylin omaa, vaunu on loistava..se ei toimi ihan 100% parhaiten kaikissa levyen vaunun rooleissa, mutta....

AMX -sarja itsessään jo on suositeltava, se on mukava "matka" tutkiä läpi ja viimeinen 90:nen päättää sarjan hienosti. Kyllä AMX 13 90:stä voi suositella lämpimästi, se ei taatusti ole huonoin tier 8 kevyt vaunu, viimeinen tier (toistaisesti) missä kevyet vielä ovat mukana.


Plussat & Miinukset
+ Tykin ominaisuudet: autolataaja, damaget, läpäisy (4)
+ liikkuvuus (3)
+ Kivuton stock grind (4)
Pisteet: 3,66

- Tykin liikerajoitukset ja latausaika (-2)
Summa -2

Pisteet: + 1,66

0 kommenttia:

Lähetä kommentti