FINWOT Tarjoaa:

Pelivinkkejä

FINWOT tutkii:

Pelitaktiikoita

FINWOT testaa:

erinlaisia vaunuja.

FINWOT viihdyttää:

jokaista, johon on World Of Tanks -kärpänen purrut.

FINWOT auttaa:

sinua pelaamaan paremmin.

torstai 28. tammikuuta 2016

St.Emil (T7 - TD - Saksa)

Speksit
Tier : 7
Vaunutyyppi : TD/PST
Hinta (krediitit/kulta) : 1 300 000
Tutkimushinta (xp) : 43 400

Kehitys ja stock grind
St.Emil on melko perinteinen "tuhkimotarina" stock grindista, eli alussa vaunu on hyödytön ja yhdellä naksulla kaikki muuttuu, hiukan sama kuin esimerkiksi Bishopissa.

Yleisesti ottaen St.Emilissä ei paljon ole tutkittavaa; yksittäiset päivitykset kaikista..jaa no radioita on kaksi.

Vaunu itsessään on hidas ja se ei muutu paremmaksi vaikka päivitää moottorit ja telan..jos nyt rehellisiä ollaan. Mutta vaunussa on yksi tekijä, jolla pakka muuttuu kerrasta, se on tykki. Niin kauan kuin joutuu takkuamaan 105mm stockitykin kanssa, on stockgrind hirveä. Heti kun AIVAN LOISTAVA 128mm on kiinni, loppuu samalla silmän räpäyksellä grindaus.

Vahvuudet/heikkoudet
Yleisesti ottaen omaan tieriin nähden St.Emilin vahvuus on tykki, sillä pärjää melkein mitä vastustajaa vastaan vain. Otetaanpa lukuja: 231mm läpäisy, 490 damaget, 2,5s tähtäysaika ja 0.36 hajonta. Nämä tarkoittaa sitä, että omassa tierissään tykillä läpäistään melkein mikä vain vastaan tuleva vaunu. Ylemmissä tiereissä joutuu jo tähtäämään, mutta weakspottien opettelun jälkeen tuhoa tulee. Tykki oikeasti on tarkka, kunhan tuon säällisen tähtäysajan malttaa käyttää.


Voisi kuvitellä että 105mm (vastaava kuin Dicker Max:ssa) olisi hyvä, sillä näyttäähän tuo paperillakin hyvältä, mutta 169mm läpäisy hapettaa pahasti suorituskyvyn. Alla tykkien vertailu:
Ainoa puute 128mm hiukan huonon latausajan lisäksi on kulta-ammuksen puuttuminen. On erikoista ettei sellaista ole lainkaan tarjolla; ainoastaan AP ja HE. Tykin tier luokite IX kertoo aika paljon, eli tykki on St.Emilissä omaa tier luokkaa kovempi.

Tykin lisäksi siihen liittyy myös poikkeuksellisen kova alakoro. Se mahdollistaa vaunu ajamisen vastarinteeseen siten, että rinteen yli näkyy hyvin vähän (katso otsikkokuva). Tämä on erittäin suuri vahvuus, joka kannattaa opetella ja käyttää hyväksi.

Liikkuvuus on selvä heikkous St.Emilissä, samoin panssarointi. On helpompi linjata että liikkuvuus on tiiliskiven tasoa ja panssaria ei ole. Lisäksi tykin sivuttaisliike on suhteessa huono.

Fiilikset ja tuntemukset
St.Emil voi nähdä Dicker Maxin isoveljenä. Jos DM:sta on kokemusta, on St.Emilin pelitapa helppo omata, sama toisin päin.

Itselle Borsig jossain vaiheessa osui "pakko saada" listalle ja St.Emil on pakollinen este rämpiä läpi ennen Rhm:ää. No rämpimiseltä se todellakin tuntui 105mm tykin kanssa. Kun lopulta 128mm tykki oli kiinni, vaunuun aiemmin kohdistunut väsymys ja viha muuttui ihastumiseksi. Summaten tuo 128mm tykki ja alakoron ominaisuus on juttu, mitkä tekee tästä vaunusta hyvin erikoisen ja loistavan. Jännää on se, että vain juuri nuo kaksi tekijää. Ilman niitä vaunu olisi ihan hirveää shaibaa.

St.Emilin pelityyli on normi pitkän matkan snaippaaminen, sillä ei kannata lähteä haastamaan ketään nurkkatappelussa; melkein mikä vain vaunu napsii lähitappelussa St.Emilin välipalana. Mutta tosiaan kun on +300m välissä, hiukan puskaa yms. tällä vaunulla kylvää helposti tuhoa..tykki on oikeasti tarkka. 6 hyvää osumaa ja 3000 damagea on helposti plakkarissa - erinomaisia lukuja tier 7 vaunulle!
Hienoa tässä 128mm tykin omaavan vaunun ihastuksessa on, että Rhm:ssä, eli Borsigissa on jo stockina pitkälti sama tykki, tosin hieman piristettynä. On siis mahtavan helppoa liusua seuraavaan vaunuun, eli Borsigiin St.Emilin jälkeen..tosin ei St.Emilistä helposti viitsi luopua, vaikka Borsig olisi jo tallissa.

Summaus ja suositukset
Summaus St.Emilistä: hauras, hidas, tarkka, tahokas, tuhoisa..siinäpä niitä adjektiiveja. St.Emil on vähän kuten ISU-152; vaunun olemassa olon lunastaa ja määrittää vain ja ainoastaan vaunun paras tykki, ISU:ssa BL-10 ja St.Emilissä 128mm.

Jos on pikkasenkaan tottunut pelaa perinteisillä tykkitornittomilla, kömpelöillä TD:llä, ei mielestäni voi olla ihastumatta St.Emiliin..kunhan 128mm tykki on asennettu. Ihastumista ryydittää tykin tarkkuus ja tuhovoima. Vieläpä tämän tuhovoiman kustannukset eivät ole ihan levottomat..kiitos tier:in. Suosittelen lämpimästi St.Emiliä, parhaita TD:tä mitä on pelissa tullut vastaan, kunhan jassoo ärsyttävän stock grindin 128mm tykin saamiseen saakka.


Plussat & Miinukset
+ Tykin ominaisuudet: tarkkuus, damaget, läpäisy (5)
+ Alakoro (5)

- Liikkuvuus (-2)
- Panssarointi ja koko (-2)
- Tykin sivuttaisliike (-1)
- Tuskainen stock grindi 128mm tykkiin asti (-3)


Pisteet: + 3,00


keskiviikko 27. tammikuuta 2016

M18 Hellcat (T6 - TD - Amerikka)

Speksit
Tier : 6
Vaunutyyppi : TD/PST
Hinta (krediitit/kulta) :950 000
Tutkimushinta (xp) : 27 350



Kehitys ja stock grind
Stockina Hellcat on pettymys ja tutkittavaa on jonkin verran, joten ei se siitä hetkessä muutu.

Stockitykki on täyttä kuonaa, se on huonompi kuin T67:n paras tykki. Eli jos tällä 3" tykillä joutuu aloittamaan, on edessä piiiitkä taival kohti parempaa, sillä edessä on pari muuta tykkiä vielä tutkittavan + uusi tykkitorni. Tämän jälkeen vasta aukenee tie 90mm tykkiin.


90mm AT M3 on omaan tieriin nähden kauttaaltaan erinomainen: läpäisy 160mm (kulta-ammuksella todella hulppeat 243mm), damagea 240, tulinopeus 7.06s/min (eli ~9s/lks), tähtäysaika vain 1.7s ja tarkkuus (=hajonta) erinomaisen pieni 0,35. Siis todella loistava tykki, vieläpä AP ammukset eivät ole ihan tolkuttoman hintaiset (255 krediittiä/kpl). Sama tykki on muuten ylemmän tierin vaunuissakin.
No samanlailla ei voi kehua vaunun muita tykkejä; toiseksi paras 75mm tykki on ruokottaman heikko, ainoastaan tulinopeus kompensoi hieman. Toinen 75mm tykki melkein sama kuin aiemmin mainittu, mutta hieman heikompi spekseiltään. 76mm tykit on käytännössä samansuuntaiset kuin edellisessä T67 vaunussa. Eli stock grindi jatkuu stocki tykin jälkeen vielä T67 vaunun tykkien suorituskyvyn verran. No mutta tosiaan kun uusi torni on vaunussa, pääsee 90mm tykkiä vielä aukaisemaan ja sitten kun se on vaunussa kiinni, lysti alkaa.

Hellcat on liikkuvuudeltaan tunnettu vaunu, tosin tutkittavaa/päivitettävää on kahden uuden moottorin verran. Kyytipoikana tulee vieläpä yksien telojen päivitys. Näin ollen tässäkin jumitetaan hetken ennen kuin vaunu pääsee maineensa mukaisiin suorituskykyihin.

M18 Hellcat omaa rehellisesti sanoen jokseenkin tuskallisen stock grindin, tosin tämäkin menee nopeasti kiitos tier 6 tason.

Vahvuudet/heikkoudet
Hellcat seuraa jossain määrin suhteellisen uskollisesti edeltäjäänsä T67 vaunua. Näin ollen samat piirteet; niin vahvuudet kuin heikkoudet seuraavat perässä...mutta silti moni asia tuntuu olevan T67:n nähden toisin.

Positiivisista asioista, eli vahvuuksista nousee ehdottomasti 90mm tykki, se on suhteessa selvästi parempi kuin T67:ssa ja monessa muussa saman tierin vaunussa. Tykin suorituskyvyillä pärjää säällisesti myös aina tier 8:aan asti, mitä vastaan voi vaunulla joutua pelaamaan. No muilla tykeillä homma menee pakkasen puolelle ja reilusti.

Toinen vahvuus on liikkuvuus..varauksin. Siis vaunu on kova kulkemaan, nopeutta luvataan se 72km/h ja tehopainosuhde on hulppeat 22,71ht/t. No jostain kumman syystä tämän nopeuden saavuttaminen ei käy ihan naks-ja-poks..oikeassa elämässä sanoisi että välitykset ovat kapineesa pitkät.

No aasinsiltana mainittakoon että jostain kumman syystä vaunun liikkuvuus on tahmea; vaunu jotenkin tahmaa kääntyessä, voi jumittaa/hidastaa milloin missäkin jne. Siis nämä on muuttunut T67 vaunusta, joka meni kuin viitapiru melkein missä vain. No ei siis Hellcat mikään kömpelö siltikään ole. Toinen usein ärsyttävä seikka on hidas tykkitornin kääntyminen, sama kuin T67:ssakin.

Panssarointi, se on samaa luokkaa edeltäjän kanssa. Eli korkean tehopainosuhteen hinta on onneton panssarointi. Edeltäjänsa tavoin tykkitorni on päältä avoin, eli tykiston tuli kun osuu kohdalla, voi laulu olla kerrasta poikki ja pejaalan tie on takaisin talliin. Panssarointi on selvä vaunun heikkous.

Näköetäisyys on normi 370mm stockina, se on TD:ksi heikko, eli kiikarit/vast. on syytä varustaa vaunuun.

Fiilikset ja tuntemukset
M18 Hellcat on tosielämässä todella kovassa maineessa toisesta maailmansodasta, väitetään sillä ajettavan jopa yli 100km/h nopeutta. Ns.Superhellcat ko. tykillä on mystinen käsite. Puolestaan WOT:ssa eri foorumeilla Hellcattia suitsutetaan, myös sitä näkee usein peleissä, eli suosittu vaunu on.

No itsellä oli kovat odotukset Hellcattiin T67 fanittaneena ja kovin tykänneenä. Pettymys oli jonkinlainen johtuen Hellcatin stockikunnosta. Kärsivällisesti pelatessa vaunu parani, muttei sille tasolle mitä oli odotukset. Tykki tosin toi virneen naamalle..tuo edelleenkin kun Hellcatilla pelaa tier 6 pelejä.

Nyt ei pidä kumminkaan käsittää aiempaa väärin: M18 Hellcat on loistava TD, sillä täytyy vain osata pelata (kuten kaikkilla vaunuilla) ja täytyy tiedostaa heikkoudet. Hellcat:n pelityyliksi soveltyy hyvin perinteinen pitkän matkan sanipperitoiminta ja vaunu soveltuu erinomaisesti aktiiviseen aseman vaihtoon hyvän liikkuvuuden ansiosta. Tykkitornin ärsyttävän hidas kääntyminen tuntuu tulevan usein peleissä eteen ja mitään "hit'n'run" -tyylistä peliä ei Hellcatilla saa toteutettua oikein millään tykkitornin hitaudesta johtuen.

Summaus ja suositukset
Summaus M18 Hellcat:sta...se tosiaan on aika selvä jatkumo T67 vaunusta, mutta vaunu menee ehkä lähemmäksi perinteistä TD:tä siinä kun T67 oli jotain poikkeuksellista liikkuvuuden suhteen. Ei Hellcat nyt kerrasta mikään Brittien kömpelö AT -vaunu ole, mutta "naksun" hieman siihen suuntaan. Sama "vaunun jäykistymistrendi" itse asiassa jatkuu sarjan seuraavassa kehityspuun ilmestyksessä T25/2:ssa, puhumattakaan T28 protosta. Hellcat on silti hauska ja helppo vaunu pelata, jahka kaikki on päivitetty vaunussa huippuunsa, vaunu on myös hyvin tasapainossa omaan tier -tasoon.
Kun stocki -kunnosta on rämmitty vaunun kehityksessä ylös, on Hellcat suositeltava vaunu. TD, joka liikahtaa aika kiukkusasti, on nopea, huipputykki ja TD:lla harvinaista herkkua pyörivällä tykkitornilla varustettuna on Hellcatissa paljon plussaa ja suositeltavaa, kunhan oppii vaunun.

Plussat & Miinukset
+ Tykin ominaisuudet: tarkkuus, damaget, läpäisy..huima läpäisy kulta-ammuksilla (4)
+ Vaunun nopeus (4)
+ 360° tykkitorni (5)
Summa 4,33

- Liikkuvuus jotenkin tahmaa (- 2)
- Panssarointi ja avoin tykkitorni (- 4)
- H-I-D-A-S tykkitorni ja tykin liikkeet (- 2)
- Stock grindi (- 2)
Summa -2,5

Pisteet: + 1,83 

tiistai 26. tammikuuta 2016

IS (T7 - Heavy - Venäjä)


Speksit
Tier : 7
Vaunutyyppi : Heavy
Hinta (krediitit/kulta) :1 424 000
Tutkimushinta (xp) : 49 480
 
Kehitys ja stock grind
IS:ssä on suhteellisen paljon tutkittavaa, etenkin tykkejä on kaikkiaan 5 kipaletta. No tykkien päivitykseen tulee pakollinen tykkitornipäivitys ja moottorin sekä telojen pävitys seuraa - aika normitouhu.

Periytyviä varusteita on jokunen, ei paljon. Iso osa tykeistä on jo muissa vaunuissa tutkittavana, jos vain ne on ennen IS:ää tutkittu (T34-85, ISU-152,jne), samoin radio.

Stock grindi vaunulla on jonkin moinen, mutta siedettävä. Tämä siis johtuen tier 7:sta, jossa vielä romujen tutkiminen ja hankkiminen menee suhteellisen sopivalla pelaamisella. Lisäksi Venäläisissä vaunuissa käytetään paljon ristiin varusteita, eli jos on pelannut tai pelaa samaan aikaan loistavaa Venäläisen kehityspuuta: "T-34->T54" läpi, löytyy IS:ään jokunen sama tykki sieltä. Ihan stockina tykki turhauttaa, mutta muuten raskaan vaunun rooliin IS:llä rämpii säällisesti jo alussa.

Vahvuudet/heikkoudet
IS:n vahvuudet...no aloitetaan tykistä. Vaunuun on tarjolla runsaasti erinlaisia, joista haluttu 122mm on tier 7:n loistava: damagea hulppeat 390 ja läpäisy 175mm. Läpäisy ehkei ole enään tier 8 ja 9 peleissä kaksinen, mutta damaget vielä ovat hyvin relevantit ylemmän tierin peleissä. Alla vertailu:
Touhu alkaa 85mm D-5T:llä, joka on ruokottoman huono..ehkä damaget on jollain muotoa ok, latausaikaan nähden tier 7 peleissä, mutta ei sillä oikein siltikään pärjää. No ensimmäinen aidosti mielenkiintoinen tykki löytyy 100mm D10T:stä. Alta 10s lataus, 175mm läpäisy ja damaget 250. Toiseksi tarkin tykki mitä vaunuun saa ja paras läpäisy kulta-ammuksilla. Sama tykki on myös monissa "kovemmissa" vaunuissa kuten T-54ltwt ja IS-3 - ei siis huono valinta ollenkaan.

Aiemmin mainittu 122 on sitten luku erikseen, damgate vs. läpäisy siis parasta mitä vaunuun on tarjolla ja mitä itseasiassa normi raskaissa vaunuissa on tier 7:ssa tarjolla. D-25T versio löytyy vielä monta tieriä ylempää, mm. T-10 ja ST-1, se kertoo paljon suorituskyvystä..ja se on jo IS:ssä tarjolla!

No ei niin hyvää, etteikö jotain huonoa. Melkein kaikkia tykkejä, etenkin 122mm, riivaa epätarkkuus. 0.46 hajonta 100m tarkoittaa sitä, että vaunulla ei kannata jäädä paljon yli 200m snaippeeraamaan. Tämä touhu ei muutenkaan kuulu IS:n rooliin tai tyyliin pelata. Toinen on latausaika/tähtäysaika -kombo. Lataaminen kestaa 122mm tykillä pitkälle päälle 10s, eli varustelataajan hankinta voi olla aiheellinen, sillä laataamisen saa 100% miehistön ja tuulettimen kanssa noin 10s kantturoihin. Tykkimoottorilla saa latausaikaa tingittyä hieman, mutta... Rehellisesti sanoen tässäpä 100mm tykkiä lukuunottamatta IS:n tykkien huono puoli on. Näinpä se 100mm tykin käytto ei ole huono vaihtoehto, vaikka laskennallisesti 140dmg/laukaus häviääkin, tosin RPM (rounds per minute) on kovempi, joten lopullinen alffadamage on myös kova 100mm tykillä.

Liikkuvuus stockina on raskaalle tyypillisen huono, mutta piristyy erittäin paljon moottorin ja telojen päivityksellä. Näillä päivityksillä liikkuvuus -heikkous muuttuu selvästi vahvuudeksi. Täysin varusteltuna nimittäin IS on liikkuvuudeltaan erinomainen tier 7 raskaaksi vaunuksi.

Panssari..no 100/90/90 tykkitorni ja runko 120/90/60. Yleisesti ottaen ei mikään jättikova, etenkään kun vaunun panssarit ei kovin voimakkaasti ole viistetty. Vaunun panssari tosin on sellainen että sen saa "toimimaan", mitä alemmissa tiereissä ei välttämättä saanut. Erikoista on, että IS:ssä tykkitornissa on heikompi panssari kuin rungossa. Runko on vahvuus, se on myös sivusta itse asiassa erinomaisesti panssaroitu, 90mm kyljissä on paljon. Tykkitorni puolestaa ei ole kaksinen, se on suhteessa heikkous. 100mm parhaimmillaan ei torju, kuin alemman tason heikot tykkien ammukset.

IS on erittäin tasapainoinen vaunu. Jos rehellisiä ollaan niin suuria heikkouksia ei ole, kokonaisuus on balanssissa keskenään ja lopputulos on vahvasti plussan puolella.

Fiilikset ja tuntemukset
IS on tavallaan legendaarinen vaunu WOT:ssa. Etenkin 122mm tykki tier 7:aan tekee vaunusta houkuttelevan. Kun vaunun on saanut ja viritettyä huippuunsa, huomaa että liikkuvuus on raskaaksi vaunuksi panssariin nähden ERINOMAINEN. Tämä viimeistään luo hyvyn naamalle ja hyväksynnän, että tuli valittua oikea kehityspuu (eikä ns.Kv-linja).

Kehityspuu Venäläisissä raskaissa jakaantuun KV-1:n kohdalla. KV-1 on myös erinomainen vaunu omaan tieriinsä ja helposti houkute on marssia suoraan seuraavan tierin vaunuun, eli T-150:n.
Alkuun ehkä tahmaisemmalta tieltä valita saman tierin KV-1:n "S" versio, mutta oman suosituksen valossa se ei todallakaan ole tahmainen tie. Joo, joutuu tarpomaan samassa tierissä toisen vaunun verran, mutta millaisen vaunun kanssa? Tuo "S" versio on todella hyvä ja parempaa on tarjolla KV-85:n kautta. KV-85:n on mielestäni paaaaaaaljon parempi vaunu kuin saman tierin T-150. No suurin palkinto tulee saavuttua IS:ään.

Tier 7 on raskaiden vaunujen panssareiden suhteen ns. vedenjakaja. Alemmissa tiereissä ei ihmeemmin tarvinnut opetella minkään vaunun (paitsi AT) weakspotteja, kunhan hyvällä tykillä roiskasi massan keskellä ja aina kolisi. Tier 7:ssa ei enään läpäisyt olekkaan itsestään selvyyksiä, IS sellainen. Toki pelatessa tulee olla varovainen, kyllä IS:n panssarin saa helposti puhkottua, mutta pienellä vaunun asemoinnilla helppous läpäisyyn vaikeutuu - voi siis sanoa että panssari alkaa toimimaan. Heikompiin tykkeihin IS vaununa alkaa olemana jo melko immuuni.

Fiilikset IS:stä on todella hyvät; sillä todellakin pärjää ja tier 7 on vielä ok, vaunu on hyvässä tasapainossa tieriin nähden. Toki tier 9:n pelissä IS on vastaantulija, muttei täysin 122mm tykin ansiosta..joutuu vain opettelemaan ne weakspotit ja tähtäämään. Hyvän liikkuvuuden ansiosta IS:llä voi jopa yrittää ottaa mediumin flänkkäävää roolia..kunhan muistaa että kaikesta huolimatta kyseessä on liikkuvuudeltaan raskas vaunu.

Itse nakuttelin oman sen hetkisen tuhoamisennätyksen aika alkuvaiheessa vaunun saannista; 9 tuhottua vaunua ja minulla ei ollut edes mitään erikoisempaa tykkiä, saati 122mm:stä. Näin ollen eipä tuohon voi olla muuta kuin tyytyväinen. Omalla kohdalla tuolloin vain oli nälkä IS-3:een ja ylempiin tiereihin, näin ollen ei osannut täysin maistella IS:aa tier 7:ssa. Jälestäpäin IS:llä pelatessa on huomannut kuinka hyvä vaunu todellakin on.

Vaunulla voi helposti ottaa raskaan vaunun roolin ja ehkä hiukan flänkkävänkin roolin. Muistutuksena on, että vaunu ja peli menee pilalle, jos IS:llä alkaa kämppimään ja yrittää leikkiä TD:tä - tämä vaunu on tehty agressiiviseen peliin.

Summaus ja suositukset
Kuten aiemmasta suitsutuksesta tuli ilmi, IS on suorastaan legendaarinen raskas vaunu WOT:ssa. Sillä pärjää periaatetasolla, jos vain osaa pelata, melkein pelissä kuin pelissä. Ja kyllähän IS:llä osaa pelata, jos vain ottaa raskaan vaunun agressiivisen roolin; vaunu on suhteellisen helppo pelattava täysin varusteltuna. On makukysymys varustaako 100mm vai 122mm tykillä vaunua, 100mm antaa välimatkaan tarkkuuden kautta, puolestaa 122mm nöyryyttää karkivyörrytyksissä kovemmalla damagella.

Suosittelenko? ..no pisteet alla kertoo kaiken.

Plussat & Miinukset
+ Tykin ominaisuudet: damaget, läpäisy (4)
+ Vaunun liikkuvuus raskaaksi vaunuksi (4)
+ Panssarointi varauksin (3)
Summa 3,66

- 122mm tykki epätarkka (-1)Summa -1

Pisteet: + 2,66

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

T54 ltwt. (T9 - Light - Venäjä)



Speksit
Tier :9
Vaunutyyppi : Light
Hinta (krediitit/kulta) :2 410 000
Tutkimushinta (xp) : 93 600


Kehitys ja stock grind
T-54 ltwt on aika muikean kivuton stock grindin suhteen. Toki liikkuvuus paranee moottorin ja telojen päivityksellä, mutta stockina vaunu on vähintäänkin siedettävä. Tämä ehkä siksi, että vaunun tykki on jo stockina loistava, eikä mod.1945 tuo siihen ripauksen suorituskykyä lisää, silti läpäisy ja damaget pysyy samana.


Lisäksi jos halajaa tämän kevyemmän version loistavaa isoveljeä; T-54 mediumia, pääsee siihen kokemusta keräämään suhteellisen nopeasti moottoripäivityksen kautta.

Vahvuudet/heikkoudet
Vaunu on jokseenkin sekasikiö ja tämä ehkä enemmän pelaajan asenteesta johtuen. Vaunu kun on aikalailla mediumi version oloinen ja näköinen, mutta merkittävästi liikuvampi. Tämä liikkuvuus on saatu aikaiseksi panssaria kuorimalla rankalla kädellä ja se näkyy/tuntuu, jos pelaa vaunulla isovelimediumin tavoin. Jos muistaa, että vaunu on kevyemman luokan viritys ja ottaa irti kaiken liikkuvuudesta, on T-54 ltwt aika poikkeuksellinen kevyeksi vaunuksi. Poikkeukselliseksi tekee vaunun lopullinen panssarointi ja kokonaisuus, se nimittäin on kuitenkin erittäin hyvin suojattu kevyeksi vaunuksi.

Eli summaten; kevyeksi vaunuksi erinomainen panssarointi, todella hyvä liikkuvuus. Heikkous on ehkä tykki, mutta vain varauksin. Varauksin sen vuoksi, että monessa muussa saman tason kevyessä vaunussa on autolataaja tarjolla, T-54 ltwl:ssa ei sellaista ole optiona. Tämä autolataaja tosin on käyttäjäriippuvainen ominaisuus. Se mikä vaunun tykissä on aidosti heikkous, on venäläisille vaunuille tyypillisen onneton alakoro, ei ihan huonoimmasta päästä mutta...

Fiilikset ja tuntemukset
T-54 ltwt on ehkä parhaita, ellei paras levyt vaunu pelissä kunhan pääsee sinuiksi sen kanssa. Kevyellä vaunulla pelaaminen on oma taiteen lajinsa ja tierin kasvaessa kevyellä vaunulla pelaaminen "salamurhaajan" roolissa heikkenee.

Tämä vaunu ehkei ole spottaamiseen, eikä muutamaan muuhunkaan kevyen vaunun rooliin..tai miksikäs ei. Vaunu rooli peleissä on ärsyttävän moninainen..jotenkin tulee tunne että se ei missään roolissa ole ylivoimaisen hyvä, eikä oikein missään erikoisen huonokaan. Joskus tulee fiiliksiä, että olisi valmis tinkimään liikkuvuudesta paremman panssarin edellä, tosin silloin ollaan T-54 normiversiossa.

Vaunulla tulee pelata häiritsevänä tulituki vaununa..tai ehkä sellaisena se itsellä taipuu parhaiten. Eli suhteellisen agressiivisesti osallistuu läpimurtoihin ja vihollisen häiriköintiin, auttaa tuhoamaan yksittäisiä vaunuja yhdessä, jne. Vastapuolella usein ollessa on huomannut T-54 ltwt:n olevan melkoisen rasittava takiaispallo; nopea, liukas, tuhoista ja jossain määrin vaikeasti tuhottava. Tämä liene kestoo vaunusta paljon.

Summaus ja suositukset
Lyhyesti ja ytimekkäästi: loistava vaunu, ehkei helpoin mahdollinen johtuen vaunun monimuotoisuudesta. Vaunu vaatii pelaajalta pelitavan opettelua ja peliroolin hakua. Mutta kun homma alkaa vaunulla sujumaan, tähän ei voi olla rakastumatta.

Suosittelen! ..etenkin kun tämän jälkeen seuraa pelin yksi parhaimmista mediumeistä: varsinainen T-54.

Plussat & Miinukset
+ Tykin ominaisuudet
+ Liikkuvuus
+ Panssarointi kevyeksi vaunuksi

- Vaunun "identiteettikriisi" (ollakko kevyt vai medium)

AMX 13 90 (T8 - Light - Ranska)



Speksit
Tier :8
Vaunutyyppi : Light
Hinta (krediitit/kulta) :2 370 000
Tutkimushinta (xp) : 113 000

Kehitys ja stock grind
AMX 90:n grindi on aika "pehmeä", tämä siksi, että vaunu on aika suora jatkumo edellisestä 75:sta. Stockina aikalailla sama liikkuvuus ja sama tuttu 75mm tykki AMX:lle tutulla autolataajalla.


90:n ehkä suurin tutkittava ja haluttava asia on 90mm tykki. Tämän kun saa tutkittua, aukeaa polut välittömästi seuraaviin mediumvaunuihin. 75mm tykki on itsessään matalatehoinen avautuvien tierien peleihin (8-10), mutta autolataaja ja tykin tarkkuus pelastaa tilannetta kummasti.

Liikkuvuuden suhteen tutkittavana on jopa neljä moottoria ja kaksi telaa, joista 3 moottoria voi tuoda suoraan 75:sta, jos ne on siellä jo tutkittu. Vaunulla pärjää säällisesti ilman liikkuvuuteen liittyviä päiivtyksiä. Luonnollisesti vaunu paranee päivityksien myötä.

AMX 13 90:ssa on miellyttävän helppo stock grind.

Vahvuudet/heikkoudet
Kevyiden autolataaja AMX vaunujen päättäjässä kiehtoo luonnolisesti 90mm tykki, tykki on siis sama kuin raskaassa ARL44 vaunussa on pari tieriä alempana, lisäksi sama autolataajatykki on korkeamman tierin mediumeissa...ja tykki on huima ja ehdoton vahvuus vaunussa. Yleisesti ottaen sitä on parjattu epätarkaksi, mutten nyt ihan samaa allekirjoita käytännössä. Toki se on epätarkempi kuin 75mm, mutta matltillisella tähtäämisellä tykki on tarkka. Epätarkkuus tosi tulee pelissä ilmi, kun pitää liikkeessä ampua. Alla vertailut 75 ja 90 mm välillä:
Mikä 90mm tykissä sitten on erikoista? ..jälleen ne kaksi lukua: 170 läpäisy ja 240 damaget perus AP:lla. Tähän luonnollisesti autolataajan edut kertoimena: makasiinissä 6 ammusta ja latausaika ammusten välillä 2,73s. Käytännössä tarkoittaa 1400-1500 damagea reilussa 16 sekunnissa!

Heikkoudet tykissä: luvuissa pistää silmään pari kriittistä asiaa: tähtäysaika ja kokonaislatausaika. Kun makasiini on tyhjä, täytyy vaunulla kruisailla piilossa 42 sekunttia, ennen kuin taas voi roilottaa. Käytänössä siis pitää valita kärkkymiset tarkkaan, jos makasiini loppuun kesken mittelyn, vihulainen kerkiää moneen kertaan kuoppaamaan 90:n kun tämä lataa. Toinen on tähtäysaika, se on pitkähkö käytännössä. Tarkoittaa sitä, että vaunua pitää pitää esillä viholliselle kiusallisen pitkään, jos meinaa osua tykillä. Gäppi ei autolataajan latausajan kanssa ole niinkään pähä, itseasiassa menevät aika käsikädessä ja se ammuttaessa toimii hyvin.
Yksi tykin on sen liikerajat; ylä-ja alakoro on huono (-6...+9) ja hiukan riippuvainen vaunun asennosta. Tarkoittaa siis sitä että vaunua joutuu asemassa kääntelemään, jotta saa tykin korkeussuunnan ylettymään viholliseen...ja siltikään ei välttämättä saa pystysuunnasta tarpeeksi liikkumatilaa.

Muita heikkouksia? ..no liikkuvuus voisi olla aina parempi, tosin ei se nyt 90:n suora heikkous ole. Näköetäisyys on 390m eli huono, mutta kumminkin helposti lisävarusteilla parannettavissa tappiinsa.

Panssarointi on Ranskalaiselle vaunulle ja kevyelle vaunulle tyypillisen huono, pelataan HP poolilla ja sitä vaunussa on luokkaansa uskollisesti reilun tonnin verran (1100).

Fiilikset ja tuntemukset
AMX 13 90 päättää Ranskalaisten kevyiden vaunujen linjan, samalla päättyy myös AMX 12t alkanut kehityspolku

Itse ihastuin AMX 12t:n ja sen autolataajaan, pidin 12t:stä itseasiassa paljon enemmän kuin ELC:stä, jolla on kova maine noin yleisesti ottaen. AMX -sarja nojaa 6 ammuksen autolataajaan ja säälliseen liikkuvuuteen. 90:nen päättää mielestäni hienosti sarjan.

Noin perinteisenä skouttina ja spottaajana AMX ei ehkä ole kaikista paras, vaan se edellyttää ehkä enemmän "salamurhaaja" tyylistä agressiivistä peliroolia - siinä tämä sarja toimii parhaiten. Nämä AMX -sarjan kevyet vaunut ovat helppoja pelata. Kun pelityylin omaa 12t mallissa, samalla tyylillä pärjää loppuun asti.

Toki 90:ssa olisi jotain ehkä voinut toivoa jotain "lisää", rehellisesti sanoen 90mm autolataajatykki on sitä jotain. Etenkin kun pelaa AMX:n kanssa ristiin vaikkapa Ru:n ja T54ltw:n kanssa, jää kaipaamaan autolataajaa kipeasti. Ainoat puutteet mitä pelatessa huomaa, on tykin koron liikerajan puute ja liikkuvuus varauksin...ja tietty tykin toiminta liikkeessä.

Summaus ja suositukset
AMX 13 90 olisi  mielestäni kiistatta paras kevyt vaunu pelissä, jos aiemmiin mainitut soraäänet olisi pois (tykin koroliike, tykin tarkkuus liikkeessa, latausaika ja liikkuvuus). Nämä soraäänet eivät ole ns.deal breakereita vaunun suhteen, nämä puutteet vain pakoittavat vaunun pelaamisen tietyn tyyliseksi. Kun tämän tyylin omaa, vaunu on loistava..se ei toimi ihan 100% parhaiten kaikissa levyen vaunun rooleissa, mutta....

AMX -sarja itsessään jo on suositeltava, se on mukava "matka" tutkiä läpi ja viimeinen 90:nen päättää sarjan hienosti. Kyllä AMX 13 90:stä voi suositella lämpimästi, se ei taatusti ole huonoin tier 8 kevyt vaunu, viimeinen tier (toistaisesti) missä kevyet vielä ovat mukana.


Plussat & Miinukset
+ Tykin ominaisuudet: autolataaja, damaget, läpäisy (4)
+ liikkuvuus (3)
+ Kivuton stock grind (4)
Pisteet: 3,66

- Tykin liikerajoitukset ja latausaika (-2)
Summa -2

Pisteet: + 1,66

lauantai 23. tammikuuta 2016

Rhm.-Borsig Waffenträger (T8 - TD - Saksa)



Speksit
Tier : 8
Vaunutyyppi : TD/PST
Hinta (krediitit/kulta) : 2 400 000
Tutkimushinta (xp) : 71 000

Kehitys ja stock grind
Borsig Waffenträger:ssa ei hirveesti ole tutkimista, lisäksi jo stocki tykki on AIVAN LOISTAVA! Se on vastaava kuin edellisessä St.Emilissä, mutta piristettynä.

Kaikki päivitykset, mitä vaunuun voi tehdä, vain parantavat jo loistovaunua entisestään. Tykki oikeastaan tarjoaa vastaavan vaihtoehtovalinnan kuin SU-152 ja ISU-152 vaunuissa on. Eli tarkka 128mm stocki tykki toimii erinomaisena perinteisenä TD aseena ja puolestaan 150mm tykki edustaa osallaan myös perinteistä tykkiä, mutta toimii HE ammuksilla hyvin derbytykkinä. Alla vertailu.

Borsig -vaunun kohdalla on pakko tunnustaa, ettei käytännössä hirveemmin stock grindia ole ja se on harvinaista WOT:ssa.

Vahvuudet/heikkoudet
Borsigin vahvuus on tykit ja tykkitorni.Tykkitornissa ei sinällään ole mitään ihmeellista, muuta kuin sen olemassa olo ja se on TD:lle poikkeuksellista. No tykit luonnollisesti ovat itsessään vahvuus. 128mm tykki on tarkka, siis todella tarkka etenkin 100% miehistöllä ja oikeilla perkseillä. Ja kyllä tykki löylyä tarjoaa: läpäisy normi AP:lla 246mm ja damaget 490. Kulta-ammuksilla aletaan jo läpäisemään melkein mitä vain mitä vaunun eteen voi MM tarjota. Lisäksi ko. tykissä on suhteellisen lyhyt tähtäys- ja latausaika, lisähimmeleillä saa viritettyä vielä paremmaksi. Puolestaan vaunu muuttuu rooliltaan ja pelityyliltään täysin 150mm tykin kanssa. Tarkkuus heikkenee selvästi, samoin latausaika kasvaa selvästi. Näiden heikkouksien "kauppana" on sitten normi AP:lla 215mm läpäisy ja hulppeat 750damaget, HE:lla damaget pompsahtaa 950 nurkille jos läpäisee, käytännössä derbyna tuhot on jotain 300-500 välissä.

Toinen ehkä huomaamattomampi vahvuus on pieni koko ja camoarvot. Kun vaunuun varustaa miehistölle täydet camot, camoverkko ja naamioinnit, on vaunu tappavan huomaamaton, vaunusta todellakin kuoritutuu oikealla pelaamisella melkoinen ninja -vaunu.

Entäpä kolikon kääntöpuoli, eli heikkoudet? ..niitä on ja he todellakin ovat heikkouksia. Ensinnäkin voisi luonnehtia että Borsigissa ei ole panssarointia...siis sitä ei käytännössä ole: 20mm parhaimmillaan ja huonoimmillaan 8mm pelti. Tarkoittaa sitä, että koko pelin huonoin vaunu, tier 1:n Leichttraktor kykenee läpäisemään Borsigin panssarin edestä, takaa melkein mistä kulmasta ammuttuna tahansa. Tämä asettaa vaunulla pelaamiselle omat vaatimukset; pysy piilossa mahdollisimman paljon ja on aivan sama miten asemoit vaunun, vihollinen läpäisee melkein aina panssarin..ellei nyt ihan 0 -kulmassa ole.

Varsinaisen panssaroinnin puuttumisen kompensointina on 1100 HP pooli, joka on itse asiassa aika normitasoa tier 8:n TD:lle. Tietysti on hyvä että poolissa on tavaraa, Borsig voi siis jokusen osuman ottaa ennen kuin talutetaan takaisin talliin. Tosin jos löylyn antaa arty, heikon panssarin ansiosta matka takaisin talliin voi olla yhden osuman päässä. Vaunun on lisäksi suhteellisen herkkä viottumiseen, tämäkään ei ole hyvä asia onnettoman panssarin kanssa.

Toinen heikkous on liikkuvuus, vaunu ei mikään hirveen mobiili ole, toki ei nyt ihan niin kompelö kuin perinteisesti raskaat TD:t ovat. Vaunu on kevyt ja moottori matalatehoinen, tehopainosuhde naksahtaa 9,79 nurkille joka nyt ei ihan surkea kumminkaan ole. Tämä näkyy 35km/h huippunopeudessa.

Fiilikset ja tuntemukset
Aaah, waffen-wagel-bagel-wagen, itselläni aikoinaan niin himoittu ja haluttu vaunu. Yleisemmin sanottuna "rhm" tai "Borsig" tosiaan oli itselläni kovin haluttu monessakin mielessä. Ensinnäkin kun puhutaan TD -vaunusta, jossa on pyörivä tykkitorni ja tykkivalikoima jolla dominoi peleissä, niin kukapa ei haluaisia tällaista. Toiseksi kun tiedostaa, että kyseinen vaunu omaa ehkä yhden parhaimmista camo -arvoista luokassaan, herää mielenkiinto "ninja -vaunun" virittämisestä. Näin itselläni kävi.
Borsiggiin tullessa on tykki tavallaan tullut tutuksi jo St.Emilissä. Tykki ei aivan sama ole mutta lähellä (vertailu yllä). No 128mm tykki oli St.Emilin ehdoton valtti loistavalla alakoron arvolla hyystettynä. Näin ollen samanlaiseen tykin suorituskyvyn makuun päästäessä, on Borsigilla helppo jatkaa.

Rhm.-Borsig Waffenträger on vaunu josta ei oikein voi olla pitämättä. Se on kaikkea sitä, mitä normi TD:ssä toivoisi olevan ja kaipaa. Tosin vastapainona on onneton panssarointi ja hinta...siis Borsig on kallis ylläpitää.

Pelityyliksi Borsigille sopii 128mm tykillä 100% salakavala snaipperirooli. Kannattaa katsoa etäisyydet ja asemat kuntoon. Asemoinnin ehdoton ehto etäisyyksien lisäksi on puskat, yms. Jos camot on virtetty huippuunsa, voi puskista 200m jopa vain päästä liputtaa vastustajat talliin ilman, että tämä edes tietää mistä laukaus tulee. Borsigin camo arvoja kannattaa käydä vaunulaskureissa ihmettelemässä.

Summaus ja suositukset
Ei stock grindia, pyörivä tykkitorni, huimat tykkivaihtoehdot, tarkka ja erinomaiset camo -arvot; siinäpä sitä ylistystä Borsigista. Kun vielä kyytipojaksi vaunuun virittää lisävarusteena lataajan ja tykin moottorin, sekä kouluttaa miehistölle täydet camot niin jo'vot!

Suosittelenko? ..ehdottomasti, Rhm.-Borsig Waffenträger on loistava, kunhan vain sisäistää pelityylin, jolla vaunun heikkoudet kampitetaan. Vaunulla pitäisi oikealla pelityylillä saada 3000-5000 damagen pelejä. Jos pelityyli herpaantuu tai sitä ei täysin sisäistä, voi fiilikset vaunusta kääntyä kovien kustannuksien myötä pakkasen puolelle.

Plussat & Miinukset
+ Tykin ominaisuudet: tarkkuus, damaget, läpäisy, latausaika (5)
+ Camo-ominaisuudet!!! (5)
+ 360° tykkitorni (5)
+ Pieni koko (4)
+ Tykkivaihtoehdot (4)
+ Erittäin pieni stock grindi (5)
Summa: 4,66

- Liikkuvuus varauksin (-1)
- Panssarointi..sitä ei käytännössä ole (-2)
- Kallis pitää (tosin tier 8:ssa alkaa kaikilla pelaaminen "maksamaan")  (-1)
Summa -1,33

Pisteet: + 3,33

LT vz. 38 (T3 - Light - Tsekki)


Speksit
Tier : 3
Vaunutyyppi : Light (/kevyt)
Hinta (krediitit/kulta) :21 750
Tutkimushinta (xp) : 1 055

Kehitys ja stock grind
Vaunussa on jonkin verran tutkittavaa, etenkin jos vaunun halajaa full stockiksi. Perinteisesti stock grindin vaiva heikkojen aloitustykkienkautta on myös Vz.38:ssa, mutta matalan tierin ansiosta päivitykset parempiin käy todella nopeasti. Muutenkin yleisesti ottaen alempien tierien vaunujen stock grind on suhteessa vaivaton; vaunu päivittyy nopeasti paremmaksi.
Vz.38:ssa mielenkiinto kohdistuu kahteen asiaan: päivitettävään tykkitorniin ja vaunun autolataaja topguniin. Tykkitornissa panssarointi käytännössä tuplaantuu päivityksen myötä ja se nostaa tämän kevyen suorituskykyä merkittävästi. Lisäksi näkyvyys ja kääntönopeus paranee. Alla normi ja päivitetty versio tykkitorneista:


Mielenkiintoista lisäksi tykkitornissa on, että tuo päivitetty (Saksalaisilta lainattu) torni on esikuvaansakin parempi JA suhteessa tieriinä nähden ylivertainen. Saksalaiseen Pz.Kpfw.38 (t) vaunuun tarkoitettu päivitystorni on luokiteltu tier 4, eli yhtä tieriä korkeammalle kuin Vz.38, SILTI Vz.38:n päivitystorni on panssaroinniltaan huomattavasti parempi kuin tuo tieriä korkeampi torni! ..alla vertailu:

Tykkejä puolestaan Vz.38 on runsaasti, kaikki enemmässä tai vähemmässä määrin omassa tasossaa edustavia. Poikkeuksen tekee vaunun paras tykki (topgun) 37mm Skoda A23, se on nimittäin autolataajalla. Suorituskyky muihin vaunun tykkeihin on selvästi parempi. Heikkous tosin on suhteellisen pitkä tähtäysaika ensimmäisessä laukauksessa ja makasiinin pienuus (3 ammusta). Makasiinin pienuus tosin ei niinkään paina, sillä makasiini lautausaika on suhteessa autolataajalle pieni (~5s.). Alla vertailu vaunu tykeistä:

Liikkuvuudeltaan Vz.38 on onneton kevyeksi vaunuksi, toisaalta siihen päivitykset tuovat helpotusta.

Vahvuudet/heikkoudet
Kun Vz.38 on kokonaan päivitetty, on se ihan ok vaunu luokassaan. Stockina vaunu on nuhanen; heikot panssarit, heikot tykit ja huono liikkuvuus. Nopeasti luonne kehittyy päivityksillä.

Vaunun vahvuus parhaimmillaan on tykin ja tykkitornin ympärillä, jahka nämä on päivitetty parhaimmilleen. Tykki lopulta on loistava, kun hakee hyvä tuliaseman ja malttaa ensimmäisen laukauksen tähdätä loppuun on varmaa, että saa naksutettua viholliseen 3 nopeaa osumaa tuoden damagea jotain 150-200 välistä. Tähän 5 sekunnin lataus ja sama uudestaan. Lataajan ja tähtäämisen ajoitus laukauksien välillä on aikahyvä, joissain tapauksissa kun lataaja saattaa olla nopeampi kuin tähtääminen, tulee tuloksena huteja. Puolestaan jos lataaja on hidas, joutuu turhaan odottamaan viholliselle paljastettuna seuraavaa laukauksta. Jos onnistuu jollain tavoin hakemaan hull-down asemoinnin vaunulle, voi tykkitornilla saavuttaa läpäisyjä torjuvan paikan - tämä tosin on vaarallinen leikki Vz.38:lla, nimittäin ei tykkitornin panssari lopulta mikään erikoinen parhaimmillaankaa. olen.

Vaunu polveutuu Saksalaisen Pz.Kpfw.38 (t) vaunun kanssa samoille juurille, Vz.38 on ehkä nähtävä enemmänkin paranneltuna versiona (lue raskaampi), joka näkyy laskennallisessa tuhovoimassa. Seuraava versio Vz.39 lisääkin vaunun painoa entisestään siihen malliin, että kyse ei enään ole kevyestä vaunusta, vaan mediumista. Tämä mielestäni kertoo aikalailla vaunun luonteesta ja siitä miten sillä kannattaa pelata..ei siis ihan perinteisestä notkeasta kevyestä skautista ole kyse. Tässä siis yksi vaunun heikkous: liikkuvuus (varauksin).

Fiilikset ja tuntemukset
Jotenkin Tsekkivaunut ei alemman tiereissä ole kovinkaan houkuttelevia tai hyviä. Vz38 ei sinällään poikkea tästä tunteesta sen enempää kuin edellinen Vz35:nenkaan. Vaunun autolataajatykki tosin tekee tästä vaunusta hieman jollain muotoa poikkeavamman ja hauskemman. Eihän se teho tai tuhovoima ole kaksinen, mutta autolataaja tuo vaunuun boostia.

Autolataajan vuoksi vaunulla pärjääkin ihan mukavasti mm.muita kevyitä vaunuja vastaan, mikä usein on tarjolla mm:ssa. Lisäksi päivitetty tykkitorni on suhteessa omaan tieriin kevyelle vaunulle hyvin panssaroitu.

Vaunun pelityyli on jotain kevyen ja mediumivaunun väliltä. Tietysti hyvää on kevyen vaunun luokituksessa se, että vaunulla on paremman camo-määritykset. Puolestaan panssarointi on suhteessa kevyeksi vaunuksi hyvä. Panssaroinnin hinta näkyy heikommessa liikkuvuudessa.

Summaus ja suositukset
Summaus? ..hyvä vaunu edustamaansa tieriin. Jos pitäisi alkaa valitsemaan saman tierin vaunuista parasta, ei tämä Tsekki esitys pääsisi listan kärkeen, mutta lähelle varmaan - tämä liene kertoo kaiken tarpeellisen.

Rehellisesti sanoen itsellä maku ja fiilis matalemman tierin vaunuihin on heikohko, niitä tulee pelattua vain ja ainoastaan päästäkseen +5 tierin kohdalle kehityspuussa. Samalla askelluksella itselläni Vz.38:kin meni: vain rämpiäkseen läpi seuraavaan Vz.39 päästäkseen.Tämän johdosta en osaa sanoa oikein vahvaa suositusta vaunuun.

Plussat & Miinukset
+ Autolataajatykki (3)
+ Päivitystyykkitorni (3)
+ Panssarointi (3)

Pisteet: 3,00

- Hidas (-2)
- Ilman autolataajaa ja parempaa tykkitornia kelvoton (-3)
Summa -2,5

Pisteet: + 0,50

perjantai 22. tammikuuta 2016

SU-152 (T7 - TD - Venäjä)

 Speksit
Tier : 7
Vaunutyyppi : TD/PST
Hinta (krediitit/kulta) :1 305 000
Tutkimushinta (xp) : 31 500

Kehitys ja stock grind
Vaunussa ei hirveesti ole tutkittavaa; pari radiota, pari tykkiä ja telat + moottori. Usein kun pelaaja hamuaa ISU-152:sta ja sen ML10 tykkiä, on tie suhteellisen nopea ISU:n xp keräämiseen, ainoastaan yksi moottori.

On sitten toinen asia, miten helposti ISU tulee saataville, sillä ISU-152 tier 8 vaunua edellyttää 75000 xp pistettä. Jos vielä pelaa asian fiksusti tulevaa ML10 tykkiä ajatelleen, kannattaa 122mm tykit tutkia SU-152:ssa, eikä ISU:ssa. Tällöin tutkittavaa tulee SU-152:ssa lisää noin 40 000xp:tä.

SU152 on pelin harvinaisia vaunuja, joissa käytännössä on heti alussa paras tykki..tosin tämä on pelaajasta ja pelitavasta kiinni. Jos ääääärimmäisen hitaasti ladattava 152mm ML20 derbytykki nappaa, sitten onkin edessä stockgrindia ennen kuin päästään ensimmäiseen 122mm tykkiin. 122mm tykit on perinteisempiä ja todella nopeita lataamaan. D-25S naksuttelee 8,11 laukausta minuutissa ja läpäisy on tieriin nähden säälliset 175 ja dmg:t 390. Näillä DPM nousee hyvälle tasolle..jos vain läpäisee osumillaan. Jos tykkää derbytykistä (on vaunun ja samalla koko pelin erikoisuus), niin grind stocki jää melko pieneksi, nimittäin stockitykillä pärjää. Derbytykissä paras puoli on HE ammus, sillä ei tarvitse ihmeemmin tähdätä vihollisvaunu heikkoja kohtia, kunhan vain osuu viholliseen niin tulee damagea jotain 250-1000dmg välillä. Tarkkuus 152mm on sitten toinen heikkous, tykki ei ole tarkka.


No sitten tietty moottori ja telat, niin liikkuvuuden saa paremmaksi, Mutta ei tämä "laatikko" kissamaiseksi näilläkään muutu, se on ja pysyy silti surkeasti liikkuvana tiiliskivenä..tosin suoranopeutta saunu saavuttaa parhaimmillaan ihan säällisesti.

Moottorit ja radiot saa näppärästi suoraan IS -raskaan sarjan vaunuista jos sellaiset on jo aiemmin selvitettynä.

Vahvuudet/heikkoudet
SU-152 usein tutkitaan ja hankitaan sen huoman derbytykin vuoksi..tai sitten tähdätään seuraavaan ISU:un. Tykki onkin SU-152:n suurin vahvuus. Ongelma on vain, että vaunua ja sen tykkiä täytyy opetellä hiukan erinlailla käyttämään, kuin mitään muuta vaunua WOT:ssä. Kun tykistä ja vaunu pelityylistä pääsee jyvälle, saa vaunulla kylvettyä kauhua 2000-4000dmg/peli tuloksilla. Tärkeää 152mm tykissä on virittää lautausnopeus mahdollisimman pieneksi ja opetella maltti tähtäämiseen. Tykki on epätarkka "roiskaisu" laukauksissa, mutta maltilla pitkään tähdätessä tykki voi yllättää tarkkuudellaan aika pitkiltäkin matkoilta. Puolestaan 122mm tykit tekevät vaunusta perinteisemmän, ehkä lähemäpänä SU-100:sta, mutta kömpelömpi.
Vaunu on kömpelökivireki noin kauniisti kuvattuna, ja ei se perusluonne hirveesti muutu moottori ja telapäivityksien myötä. Päivitykset ovat kuitenkin tärkeät, sillä ilman niitä eteneminen voi olla todella tuskaista. Suoralla vaunu kulkee säällistä vauhtia, mutta pikkasenkin kun alkaa mutkittelee jyrkemmin, liikkuvuuden faktat muistuvat mieleen. SU-100 on näppärempi liikkeissään.

Toinen heikkous on vaunun panssarointi. Ei voi sanoa että sitä ei ole lainkaan, kuten joissain vastaavan tierin Saksalaissa vaunuissa on, mutta ei SU-152 kannata lähteä uhmakkaasti haastamaan. Jonkun verran on panssari viistottu, eli kun vaunun asemoi oikein viholliseen nähden, voi jokusen kimmokkeen saada aikaiseksi. Vaunun mantleltti on paksu, siitä ei kaikki läpäisekkään samassa tierissä, tätä kannattaa käyttää hyväkseen esimerkiksi asemoimalla vaunu osin kulman taakse siten että näkyy vain tykki + manteltti. Lisäksi epätoivoisena temppuna toisinaan toimii vaunun vemputus kun edestä vihollinen ampuu - hyvällä tuurilla vihollinen osuu huonossa kulmassa SU-152:n mantlettiin ja ammus vain kimpoaa.
Camot vaunulla on heikohkot ja SU-152 on vielä kookas vaunu. Näin ollen vaunusta ei mitään puolinäkymätöntä tappajaa saa aikaiseksi vaikka kuinka virittää miehistöä ja lisäverkkoa.

Fiilikset ja tuntemukset

SU-152 ei ole helpoimmasta päästä vaunuja. Sen heikko liikkuvuus määrää tarkasti pelityylin ja vaunun asemoinnin. Ilman oman joukkueen tukea, tämä monsteri on todella helppo niitata melkein millä vaunulla tahansa..kunhan sen yllättää tai vain ajaa nurkkaan. Olen esim. pari teiriä alemmalla stockicromwellilla ja M37:lla tuhonnut monta SU-152:sta vain kiertämällä taakse ja naks-poks, on SU-152 historiaa. Tosin jos SU-152 derbytylillä osuu kerrankin, on oma peli ollut nopeasti poikki. SU:n jallittamiseen tosin pätee samat säännöt ja taktiikat kuin artyihin, eli kun kerran saa sen huojaamaan ampumaan ohi, on peli selvä ja helppo.

SU-152 on kuitenkin aivan huimaa hupia, kun sillä oppii pelaamaan ja joukkue+kenttä on oikea. Jos homma menee siihen, että kukaan ei spottaa eikä joukkueesta tule tukea, on SU-152:lla pelaaminen tuskaa..oli viritykset vaunussa mitkä hyvänsä. SU-152 tier 7:ssaan on vielä "halpaa" pelattavaa vaikka ammukset eivät ole halvimmasta päästä. Vaunu on ratkaisija pelissä, jos sillä pelaa oikein. Vaikka moni joukkueen muu pelaaja saattaa valittaa kuinka passiivisen näköisesti vain on vaunulla piilossa, todellisuudessa SU:lla on syöty viholliselta 1/4 HP poolista damagea pois, ilman että yhtään vaunua SU:lla olisi tuhottu. Tämä on tärkeä juttu; eli kun derbyllä on 5 vaunusta naksuttanut 500-800damagea, on ne yhden laukauksen päässä tuhoamisesta ja usemmiten niistä on moduleja mennyt siihen malliin, että omalla joukkueella ei tee tiukkaa viimeistellä nämä pois kuleksimasta. Tämä osoittaa jälleen yhtä erikoistuutta, mikä WOT:ssa voi roolien myötä tulla.

Summaus ja suositukset
SU-152 on erittäin erikoinen ja erinlainen TD vaunu - joko sitä rakastaa tai vihaa. Jos derbytykki on oma juttu, on SU-152 mitä viihdyttävin vaunu, kunhan miehistön saa 100% ja vaunuun hankkiin latausta nopeuttavat himmelit. Kaikilla tingentangeleilla lautausajan saa 152mm ~15min luokkaan, joka on jo sellainen latausaika, että homma alkaa toimimaan. Jos taas piti SU-100 tyylisestä tykistä, niitä nopealataavina SU-152 tarjoaa 2kpl.

SU-152:n kanssa ei kannata lähitäisteluun yksin, se on tärkeä oppi muistaa. Vaunu on kömpelö, ja ei sen panssaria voi ylistää..paitsi mantletin kohdalta. Näin ollen kun summaa millaisesta vaunusta on kyse, tulee vastauksen edessä puntaroida omaa pelityyliä ja sen sopivuutta vaunuun.

Vaunu tosin on pakko taapertaa läpi jos meinaa himoittuun ISU-152:n ja sen BL10 tykkiin. Toisaalta jos jaksaa pelata niin kaukan että ISU:n saa hankittua..ja vieläpä sillä saavuttaa BL:ä, on jo oppinut SU-152:n pelityylin ja tavan, ISU ja SU on pelaamisen suhteen ei hirveästi poikkea toisistaan, etenkin kun ISU:ssa on sama 152mm derbytykki stockina.

torstai 21. tammikuuta 2016

ISU-152 (T8 - TD - Venäjä)


Speksit
Tier :8
Vaunutyyppi :TD/SPG
Hinta (krediitit/kulta) :2 520 000
Tutkimushinta (xp) : 75 000

Kehitys ja stock grind
SU-152:n isoveljessä ISU-152:ssa on paljon tutkittavaa ja aiemmin "väärin" pelattuna ISU:n kanssa voi olla edessä tuskainen suuri grind stock ennen kuin homma muuttuu toisin.

ISU:n stockivarustus on pikkuveljeä vastaava, eli jos kohdistetaan katsetta tykkiin niin aloitus on 152ML:llä, eli derbytykillä. SU-152:sta tutut 122mm tykit on tarjonnassa myös ja tässäpä se stock grind:n vaikeus mitataan. Jos ei SU-152:ssa ole tutkinut näitä 122mm tykkejä, ne pitää tutkiä ISU:ssa. 122mm tykit ei sinällään huonoja ole tier 7:ssa..eikä tier 8:ssakaan, mutta tier 10:ssa ne on alitehoisia TD:lle ja tuo on tieri mikä ISU:n peleissä voi tulla vastaan. Toiseksi näiden 122mm tykkien tutkiminen edellyttää melkoisesti Xp:tä, toisin sanoen grind:i on suurehko seuraavan vaunun ja ennen kaikkea koko ISU vaunun tärkeimmän ja halutuimman ominaisuuden BL-10 tykin tutkimiseksi. Itse BL-10:n tutkiminen rokottaa hervottomat 63 500 xp ja vauhtirahaa sen 320 000 kredittiä...tykki edellyttää vielä telojen päivityksen. Tämä tosin on vielä vähän, jos ei aiemmin tullut niitä 122mm tykkejä tutkittua, silloin vaaditaan yli 100 000xp:tä, ennen kuin BL-10 on asennettuna.

Loput vaunu päivitykset ovat pitkälti hieman parantamassa huonosti liikkuvan vaunun ominaisuuksia. Kokonaiskuvassa luonnollisesti nämä kannattaa tutkia ja hankkia vaunuun, sillä ISU:n liikkuvuus paranee, mutta rehellisesti sanoen vaunun grindi on aika lailla tykistä kiinni. Tämä tarkoittaa siis sitä että vaikka kaikki "hanut-ja-pallot" tutkii ja hankkii vaunuun, ei ISU:sta mitään notkeaa gasellia tule tekemälläkään.

Vahvuudet/heikkoudet
Kun puhutaan ISU-152:sta, puhutaan käytännössä 152mm BL-10 tykista - tämä on keskeisin vaunun olemassaolon kuvaaja. Tämä tykki on syy, miksi vaunu useimmiten halutaan ja se kannattaa hankkia. Tykki on myös syy, miksi vaunua ehkä jossain määrin "pelätään". No miksipä näin? -kaksi lukua: Läpäisy 286mm ja damaget 750..ja nämä siis normi AP ammuksella. Tarkoittaa sitä, että hyvin usein hiukankin tähdätty laukaisu läpäisee vielä tier 10 vaunujen panssarit helposti ja voi helposti viedä yhdestä laukauksesta vastustajan takaisin talliin tai ainakin kipeää taatusti tekee ja lyhentää vastustajan peliaikaa pelissä. Kukapa ei tällaista tykkiä omaan vaunuun siis haluaisi :)

Vertaillaas:
Yllä on vertailtavana melkein kaikki tykit, mit ISU:n on tarjolla, yksi SU-152:sta periytyvä 122mm tykki puuttuu, mutta se on käytännössä lähella D-25S/1944:aa niin eipä väliä. Kun eri tykkien lukuja vertailee, huomaa tehoissa miksi BL-10 niin houkuttelee. 122mm tykeistä uutena on tarjolla BL-9S, joka pitäisi ehkä olla jonkin moisena stockitykkinä, tällä läpäisy on parantunut sille tasolle että sillä pärjää paremmin tier 8-10 peleissä, muttei se mikää mullistava ole. Kyseinen tykki jää helposti tutkimatta ja hankkimatta BL-10:n vuoksi.

Toisaalta äkkiä huomaa luvuissä myös, että käytön suorituskyky ("luonnollisesti") on BL-10:lla heikko. Eli latausaika on tuskallinen, lisävarustelataajan hankinta on melkein pakollinen, samoin kaikki nyanssit millä latausajan saa tiputettua. Toinen surkea ominaisuus on tähtäysaika ja tämä siksi että luvuista lisäksi ilmenevä tykin tarkkuus on heikohko. Tykillä tulee ottaa aikansa, jotta sillä osuu ja puolestaan vaunun paljastaminen viholliselle pitkäkti aikaan voi olla huono idea, etenkin jos vihollisen arty:t huomaa hitaan ISU:n. Erikoisin ja ärsyttävin piirre PL-10 tykissä on "arvaamattomuus". Monissa nettisivuissa kerrotaan, että tykki "elää omaa elämäänsä", ja ehkä tämä jossain näkökulmassa pitää paikkansa. Tämä tarkoittaa sitä, että ärsyttävästi hyvin ja huolellisesti tähdättynä..ammuttuna, ammus voi mennä ihan minne vain. Tai huolimatta kovasta läpäisykyvystä, ammus kimpoaa jonkin onnettoman kevyen vaunun 50mm panssarista. Nämä ei ole yleisiä, mutta joskus tykki "näin vain tekee" ja näinä hetkinä ketuttaa.

ISU:lla ei kummonen panssarointi ole, ehkä suuren mantletin ansiosta edestä ihan säällinen, voi säkällä jokusen laukauksen torjua, mutta siinä kaikki. Artylle ISU on helppoa riistaa, kuten aiemmin tuossa hieman viittasinkin. Hidas, kömpelö vaunu ei tykistön tähtäämistä pääse oikein karkuun ja hyvällä osumalla puolestaan ISU:n tie voi olla nopeasti takaisin talliin. ISU:n modulit on helposti vahingoitettavissa ja kun panssarointi on yleisesti ottaen heikohko niin...

Näköetäisyys on ISU-152:ssa ruokottoman huono. Puolestaan TD:llä kannattaa näkyvyys varmistaa maksimiin, eli kiikareiden, yms. hankinta on edessä.

ISU-152 ei tosiaan ole myöskään liikkuva tai mobiili esitys. Luotisuoralla kaasu pohjassa vaunun nopeus on säällinen, mutta siinä kaikki. Tämän vuoksi ISU on mm.kevyellä vaunulla ERITTÄIN helppo tuhota kiertämällä. ISU:lla jos on tykki ladattuna ja kevyt vaunu tulee silmille, on peli sen yhden onnistuneen laukauksen varassa, kun kevyt vaunu on vielä tykin etupuolella. Jos laukaus menee huti ja kevyt vaunu pääsee ISU:n kiertämään, voi liputtaa pelin loppuneeksi..ellei sitten tiimikaveri pelasta.

Fiilikset ja tuntemukset
Koko vaunun hankkiminnen, tutkiminen, jne. nojaa vain ja ainoastaan BL-10 tykkiin. Ilman ko. tykkiä vaunu on enemmässä tai vähemmässä määrin turhake. Tässä näkökannassa vaunun ja BL-10 tykin tutkiminen ja hankkiminen on fokuksessa ja voi poijjaat sitä odotuksien määrää kun koko komeus on päivitettyjen telojen, yms. osalta kasassa. Täytyy tunnustaa, että vaikka tutkin 122mm tykit jo SU-152:ssa, oli BL-10:n saaminen tahkoamisen takana - suosittelen naksuttelemaan stickin derbytykillä, jos vain se meno on SU-152 maistunut. No olikos se täyttymys kun lopulta BL-10 oli asennettuna? ..sanotaan näin: ensimmäisessä pelissä BL-10 tykillä tein muistaakseni jotain 4500 damagea ja suupielet oli korvissa.

Parhaimmillaan ja oikein pelattuna ISU on murhaavan hyvä TD - se dominoi ihan mitä vain eteen tulee. Mutta tulee muistaa ISU:n heikkoudet ja pelata fiksusti sen mukaan. Jos on oppinut SU-152:lla pelaamaan, eli ISU:lla pelaaminen ole vaikeaa - pelityylit on hyvin samanlaiset. Eli TD:lle ominaisesti asemointi on kaiken A ja O. Tähän liittyy vahvasti täyden näköetäisyyden saaminen vaikka kiikareilla ja näkö- sekä piirtoetäisyyden kanssa pelaaminen. Juttu kun on niin, että jos joutuu vihollisen saalistamisen kohteeksi, ei ISU:lla tai SU:lla ole hirveästi jakoja. Pusikot ovat suuri ystävä sekä beek-a-boo tyylinen lataamaan meneminen. Tulee tähdätä pitkään jotta varmasti osuu oikein.

ISU-152:n suorituskyky ja pelattavuus on myös lisävarusteista sekä miehistön kyvystä kiinni. Aiemmin mainitut näköetäisyyden saaminen maksimiin, sekä latausajan minimoiminen on ERITTÄIN tärkeitä hoitaa niin hyväksi kuin mahdollista. Seuraavaksi luonnollisesti miehistön tulee olla 100% koulutettu + lisäperksit päälle. Kun kaikki on kohdallaan, vaunulla osuu HUOMATTAVASTI paremmin ja latausaika on säällinen (~15s) sopivan pelirytmin löytämiseksi.

Koko vaunuhan on pikkuveljen tavoin liikkuvuudeltaan hirvea tiiliskivi. Näin ollen agressiivinen toiminta tulee jättää erittäin suuren harkinnan varaan. Jos on sopivasti tiimiä ympärillä, voi itsemurha -tyylillä ajaa vastustajaan kiinni ja naksauttaa 100% varmuudella noin 700-900 damagea vastustajaan. Tämä edellyttää tosiaan että vastustaja menee kerrasta laukauksella talliin ja backuppi on oman tiimin myötä jollain muotoa tiedossa. Jos yksinäisenä piruna tempun tekee ja sillä ei tyhjennä vastustajan HP poolia kerralla (tai tulee kimmoke), voi olla varma että vastustaja kerkee vastaamaan ikävimmällä tavalla tuon BL-10 tykin lataamisen aikana...tai vihollisen oma tuki työntää rikan rokkaan tuhomalla ISU:n.

ISU on eräänlainen "legenda" WOT:ssa, sitä oikeasti kunnioitetaan vielä ylemmän tierin peleissä. Tämä siksi että BL-10 on suorituskyvyltään 1-2 tieriä kovempi, mitä itse ISU-152 edustaa.

Summaus ja suositukset
ISU-152 on haluttu ja samalla ristiriitainen vaunu eri pelaajien keskuudessa. Itse pidän ISU:sta..tosin pidän myös saman kehityspuun muista SU -sarjan vaunuistakin. Ne vaativat oman pelityylin ja sen kun omaa, alkaa niillä pärjäämään. Jos odottaa hyvin mobiilia ja ketterää snaipperia, niin tämä ei sitä ole. Esimerkiksi rhm-Borsig on jotain muuta, samoin jenkki-TD:t. Kun pitää etäisyyden ja varustaa ISU:n oikein, sillä pärjää hyvin ja pelaaminen on oikeasti hauskaa.

Suosittelenko? -kyllä, ehdottomasti, BL-10 on kovan vaivan arvoinen. SU-100:n kohdalla Venäläisessä kehityspuussa tulee risteämä, josta toinen ottaa perinteisemmän linjan, toinen hurjan tykin varaan nojaavan linjan...ja kyllä tuo kovan tuhoamisvoiman omaa on vain hienoa! :)

tiistai 19. tammikuuta 2016

Bishop (T5 - ARTY - Britannia)


Speksit
Tier : 5
Vaunutyyppi : Arty/SPG
Hinta (krediitit/kulta) :405 000
Tutkimushinta (xp) : 14 750
 Kehitys ja stock grind
Bishop kuuluu vaunuihin, joka varmasti synnyttävät pelaajassa pettyneen fiiliksen ensimmäisten pelien jälkeen - vaunu on käyttökelvottoman tuntoinen. Ensifiilis Bishopista on: hirveän kokonen puhelinkoppi jossa on onneton tykin sivuttaissäde. Pettymyksen tunteet vahvistuvat korkeimpaan potenssiin kun on noin kymmenen peliä tuskallista tahkonut Bishopilla.


Stockina Bishoppi on hidas, kömpelö, jne. helppo saalis melkein mille vain vastustajan kapineelle. Surkeutta korosti bishopin tykki; stockina tullut Q.F. 25-Pr. Gun/How -tykki on tehoton, mutta kantama on hyvä ja latausaika kiitettävä. Stockitykin suurin ongelma kohdistuu sen elevatioon, tykin ammuksen lentorata on tietyssä määrin erittäin laakea. Ristiriitaa tässä korostaa se, että teoriassa ammuksen hidas lentorata mahdollistaa poikkeuksellisen pystyssä laskeutuvan lentoradan. Käytännössä siis bishoppi pitää aina ajaa mäkeen nokka pystyyn, jotta tykin elevatio on kohdallaan. Ilman tätä toimenpidettä, ei kantama ole mistään kotoisin koska ammuksen lentorata jää aina matalaksi. Alla vertailu tarjolla olevistä tykeistä:

Kun bishopin liikkuvuus stockina on huono, vaunu on kookas, helppo saalis ja tykki tehoton..käyttännössä käyttökelvoton, alkaa tosiaan ensimmäisen kymmenen pelin jälkeen mieleen luovutus koko vaunun suhteen. Ainoa plussa on vaunun poikkeuksellisen korkea HP pooli (350) tier 5 artyksi, vaunu siis kestää jokusen hetken löylyä. Muut artyt kun on selvää teurastusriistaa melkein mille vain vastustajan vaunulle, kun on ampumisetäisyydellä.  Surkeahkon liikkuvuuden vuoksi tarjolla on suhteellisen paljon moottoripäivityksiä tutkittavana ja hankittavana - jokainen on saatava jotta tämä tiiliskivi saavuttaisi jonkinlaista liikkuvuutta. Liikkuvuus on erittäin tärkeä ominaisuus agressiivisen pelityylin vaativalta artyltä, Bishoppi ei liiku kaikkillakaan päivityksillä hyvin, saati sitten vajailla päivityksillä. Onneksi aiemmin mainittu suhteellisen hyvä panssari kompensoi liikkuvuutta. Toisaalta kuten ilmi tuli; jos Bishop joutuu vihollisen piirittämäksi, ei panssarista ole hirveästi riemua.
On siis ilmeistä, että Bishopin stockgrind on todella paha. Noh, kun vain jaksaa kirota Bishopilla saaden kokemusta muiden lelujen tutkimiseen/hankkimiseen, takkuaminen ja tahmaaminen palkitaan moninkertaisesti. Noin 4000xp ja jokusen kulutetun kreditin jälkeen on Q.F. 4.5-in. Howitzer -tykki vaunussa kiinni ja siitä se riemu alkaa. Tässä vaiheessa britti artyjen erikoisuus Bishopissa alkaa paljastumaan.

Kantama tippuu puoleen (500 metriin), mutta tykin elevaatio muuttuu poikkeuksellisen korkeaksi, samoin ammuksen lentorata pysyy edellisen tykin tavoin pystynä. Tämä tarkoittaa sitä että Bishopilla on pelattava muihin artyin nähden täysin toisin. Bishopilla ajetaan lähelle vihollista ja ammutaan läheltä esteitä suojasta vihollisen niskaan suojan taakse. Uusi tykki on vielä erittäin tarkka ja latausaika suhteellisen nopea (~10sekunttia). Lisäksi ammuksen teho on suhteellisen hyvä, huono puoli on että ei ole tarjolla mitään panssarinlävistysammuksia tai muita kultapaukkuja.
Vahvuudet/heikkoudet
Bishopin vahvuus löytyy sen erikoisuudesta: 4.5" tykistä ja sen toiminnasta. Vaunu on poikkeuksellinen arty esimerkiksi kaupunkikenttiin, se toimii viholliselle tuhoisasti tiputtaen ammuksia niskaan parin talon kulman takaa. Tämä on tyystin poikkeuksellinen pelityyli mihinkään muuhun vaunuun nähden (FV304:sta lukuunottamatta). Toinen vahvuus on suhteessa säällinen panssarointi artyksi ja korkeahko Hp pooli.

Kolikon kääntöpuoli Hp poolille ja panssarille on hitaus ja kömpelyys. Bishop ei ole päivitettynäkään mikään raketti liikkeissään. Kömpelyys näkyy myös tykin sivusuuntauksissa.

Fiilikset ja tuntemukset
Bishoppi oli itselle kasvanut syytä tai toisesta ”pakko saada” tyyppiseksi artyksi. Ennen sitä Birch gun alkoi näyttämään vahvasti faktaa, että britti artyt on tyystin jotain muuta kuin muiden maiden artyt. Birch gunilla kun alkoi homma toimimaan, Bishoppi vihdoin aukesi ja tämän myötä Bishoppi lähti ”pukin konttiin”.

Kun lopulta oppii uuden tavan käyttää Bishoppi ja tykki on päivitetty stockista, on se aivan loistava ja viihdyttävä laitos. Nopeasti alkaa tuhoa viholliseen syntymään, sen myötä XP:tä tulee ja saa hankittua paremmat telat ja tehokkaammat moottorit. Kun kaikki liikkumiseen liittyvät optiot on tapissaan, Bishoppi ja sen oma tapa käyttäytyä artyna on erittäin viihdyttävä. Toki edelleen vaunu on hiukan kömpelö, hidas ja kookas, mutta kokonaisuus alkupettymyksiin nähden tyystin muuta.

Jos omaa artylla pelaamisesta statistisen tavan pelata, eli campitään turvallisen matkan takana ja nakellaan ryönää vaunujen päälle, Bishoppi tulee olemaan vaikea omata. Jos puolestaan pelailee erilaisia rooleja pelissä, esim. on tottumusta agressiivisesta hyökkäämisestä mediumilla/kevyellä vaunulla ja vihollisen iholle menemisestä, Bishoppi varmasti avautuu viihdyttävänä vaununa.

Summaus ja suositukset
Jos on tottunut pelaamaan passiivista, perinteistä artyä, ei Bishoppi..eikä FV304 ole sinun juttusi. Bertin (=FV304) jälkeen jälleen brittiartyt palaa perinteisempään suuntaan, jos sinne on kaipuu, on näiden Bishopin ja Bertin kanssa paljon vaikeaa tahkoamista. Rehellisesti sanoen tällöin ei touhu ole vaivan veroinen, muilta löytyy paljon hyviä periteisiä artyjä. Jos puolestaan kiehtoo ajatus agressiivisemmästä ja erikoisemmasta artypelaamisesta, Bishoppi (ja myös Bert) ovat hyvin mielenkiintoinen, viihdyttävä ja suositeltava tuttavuus.

Bishopista seuraava vaunu on aiemmin mainittu FV304, henkilökohtaisesti myös tähän on pelatessa syntynyt ”pakko saada” fiilis, etenkin kun on pelaaminen Bishopilla alkanut sujumaan. FV304 on Bishoppi, mutta muutamalla keskeisellä muutoksella; FV304 on todella pieni ja nopea, toisin kuin edeltäjänsä, muuten rooli ja luonne on sama.