FINWOT Tarjoaa:

Pelivinkkejä

FINWOT tutkii:

Pelitaktiikoita

FINWOT testaa:

erinlaisia vaunuja.

FINWOT viihdyttää:

jokaista, johon on World Of Tanks -kärpänen purrut.

FINWOT auttaa:

sinua pelaamaan paremmin.

lauantai 27. helmikuuta 2016

St vz.39 (T4 - Medium - Tsekki)



Speksit
Tier : 4
Vaunutyyppi : Medium
Hinta (krediitit/kulta) : 151 000
Tutkimushinta (xp) : 4 660


Kehitys ja stock grind
Vaunussa ei hirveesti ole tutkittavaa..ja rehellisesti sanoen tutkimalla ei vaunu hirvesti muutu mihinkään.

Stockina vaunu on hidas..siis todella hidas. Teloilla ja parhaalla moottorilla vaunu piristyy jonkin verran, muttei muutu miksikään muuksi.

Aseistus on usein odotuksien arvoinen asia. Vz.39:ssa tutkittavia tykkejä on 2 ja yksi tykkitorni. Positiivinen juttu on, että stockki telat riittävät näihin päivityksiin. Näin ollen seuraavan Skoda -vaunu tutkimiseen ei välttämättä tarvitse tutkia ja ostella kaikki muita himmeleitä.

Vaunu stock grindi...öö, koko vaunu on stock grindia aina seuraavaan vaunuun asti - piste. Grindausta tosin helpottaa vielä tier 4:n matalat varusteiden tutkimus ja hankintahinnat.

Vahvuudet/heikkoudet
Kun Vz.39 on kokonaan päivitetty, on se ihan ok vaunu luokassaan. Stockina vaunu on nuhanen; heikot panssarit, heikot tykit ja huono liikkuvuus. Nopeasti luonne kehittyy päivityksillä.

Vaunun vahvuus parhaimmillaan on tykin ja tykkitornin ympärillä, jahka nämä on päivitetty parhaimmilleen. Tykki lopulta on loistava, kun hakee hyvä tuliaseman ja malttaa ensimmäisen laukauksen tähdätä loppuun on varmaa, että saa naksutettua viholliseen 3 nopeaa osumaa tuoden damagea jotain 150-200 välistä. Tähän 5 sekunnin lataus ja sama uudestaan. Lataajan ja tähtäämisen ajoitus laukauksien välillä on aikahyvä, joissain tapauksissa kun lataaja saattaa olla nopeampi kuin tähtääminen, tulee tuloksena huteja. Puolestaan jos lataaja on hidas, joutuu turhaan odottamaan viholliselle paljastettuna seuraavaa laukauksta. Jos onnistuu jollain tavoin hakemaan hull-down asemoinnin vaunulle, voi tykkitornilla saavuttaa läpäisyjä torjuvan paikan - tämä tosin on vaarallinen leikki Vz.38:lla, nimittäin ei tykkitornin panssari lopulta mikään erikoinen parhaimmillaankaa. olen.

Vaunu polveutuu Saksalaisen Pz.Kpfw.38 (t) vaunun kanssa samoille juurille, Vz.38 on ehkä nähtävä enemmänkin paranneltuna versiona (lue raskaampi), joka näkyy laskennallisessa tuhovoimassa. Seuraava versio Vz.39 lisääkin vaunun painoa entisestään siihen malliin, että kyse ei enään ole kevyestä vaunusta, vaan mediumista. Tämä mielestäni kertoo aikalailla vaunun luonteesta ja siitä miten sillä kannattaa pelata..ei siis ihan perinteisestä notkeasta kevyestä skautista ole kyse. Tässä siis yksi vaunun heikkous: liikkuvuus (varauksin).

Fiilikset ja tuntemukset
Edeltäjä 38 tuntui nuhaiselta..tosin paremmalla tykkitornilla ja autolataajalla se täysin sitä kumminkaan ollut. Tämä 39 sitten piti oman odotuksien mukaan olla jotain muuta: medium vaunu ja sen mukainen panssari, tykki jolla puhkotaan 100mm, jne. No Vz.39 ei ollut mitään näitä, eli jos 38 tuntui huonolta esitykseltä, seuraaja on sitä potenssiin kymmenen.

Ainoa pilkahdus löytyy viimeisimmästä tykistä ja sen tulinopeudeusta, tosin silläkään ei ole merkitystä,, kun vastaan tulee tier 6 vaunuja..tai tier 5 vaunuja...melkein voisi jatkaa että "tai tier 4" vaunuja. Jos mm syntyy tier 4:een, niin Vz.39 on ok, jos mennään ylemmäksi niin vaunu on täysin vastaantulija.

Vaunulla kannattaa pelata hyvin tarkkaan syntyneen mm:n (matchmaking) -mukaan. Jos on oman tierin yläpuolella, roolitus kannattaa ottaa taustalle jääväksi, ns. toisen aalon mukana meneväksi. Jos on oman tierin peli, niin voi mennään rohkeammin mukaan.

Summaus ja suositukset
Mielestäni St Vz.39 on melkoista kuraa, selvästi huonompi kuin edeltäjänsä, joka ei sekään ollut mikään jättierikoisuus. Edeltäjä tosin löysi paikkansa, mitä tämä Vz.39 ei oikein löydä, muuta kuin perän pitäjänä.

Kuten sanoin aiemmassa: "rehellisesti sanoen itsellä maku ja fiilis matalemman tierin vaunuihin on heikohko, niitä tulee pelattua vain ja ainoastaan päästäkseen +5 tierin kohdalle kehityspuussa." pätee myös tässä: tulee pelattua vaunu läpi vain rämpiäkseen läpi päästäkseen seuraavaan T24 vaunuun.

Plussat & Miinukset
+ Parhaan tykin tulinopeus (1)

- Hidas (-2)
- Panssarointi (-3) 
- Tykkien suorituskyvyt (-4)
- Stock grind (-4)


Pisteet: - 2,4

maanantai 22. helmikuuta 2016

T67 (T5 - TD - Amerikka)



Speksit
Tier : 5
Vaunutyyppi : TD/PST
Hinta (krediitit/kulta) :400 000
Tutkimushinta (xp) : 10 500



Kehitys ja stock grind
T67 ei ole mikään kovinkaan sähäkkä stockina, eri stock grindia on luvassa. Hyvä puoli grindauksen suhteen on, että tier5:ssa ansaitsee nopeasti kredittejä ja xp:ta kuluihin nähden, joten grindaus voi jäädä ajallisesti lyhyeksi.


Perustykki on melko onneton, toki sen läpäisy on säällinen mutta damaget heiko. Heikkoa dmg:ta tasapainottaa korkea latausnopeus. Vasta 3 tuuman tykki alkaa viljelemään +100dmg/laukaus ja vaunun topgun parantaan läpäisyä tier 5 tasoiseksi tykiksi hyvälle tasolle.


Teloilla ja moottoreilla T67 saavuttaa optimisuorituskyvyn liikkuvuuden kautta.

Vahvuudet/heikkoudet
T67 kärsii pahasti panssaroinnin heikkoudesta..tai sellaista ei oikein käytännössä ole. Panssaroinnin puute tarkoittaa sitä että jokainen vastustajan ammus läpäistyy ja niitä ei tarvitse montaa osua kun T67 on tuhottu. Tämä ei sinällään haittaa sillä vaunu ei ole kovinkaan iso ja se on liikkeissäin erittäin mobiili.Tarkoittaa tosin sitä, että vaunun nopeutta, liikkuvuutta ja ennen kaikkea nopeaa tykkiä kannattaa käyttää hyväkseen.

Tästä aasin sillalla T67 tykkiin. Se on tierissään ok, ei mikään ylivertainen läpäisyssään tai damagessa, mutta ok. Se mikä tykistä tekee paremman kuin "ok", on sen latausnopeus. 100% miehistöllä ja lisälataajalla lataus nopeus menee 2s kantturaan ja sehän tekee vastustajan vaunun rei'ittämisen helpoksi. Ongelmia helpostin syntyy vain kaksi kappaletta: ammukset loppuu ja ammuttaessa unohtuu liikkuminen. Ammuksien määrä on suhteellisen pieni, ei ole ensimmäinen kerta kun ammukset loppuu tyystin ottelun aikana.

Yksi ehdoton jokseenkin poikkeuksellinen etu TD:ksi on erillinen tykkitorni, huono puoli on, että se kääntyy hitaasti.

Fiilikset ja tuntemukset
Iso osa vaunuista, mitä alkaa hamuamaan itselleen, syntyy peleissä muiden pelaajien vaunujen kautta. Lisäksi edellä mainittua ohjaa omat mielitymykset pelata. Itse tykkään pelata TD:llä. Perinteisesti TD:t on hiukan hitaita, kömpelöitä ja niissä ei aina ole erillistä tykkitornia. Oman ”wau” efektin teki pyöreän kattilan muotoisen tornin omaava jenkkivaunu. Vaunu kulki kuin piru ja pelaaja naksutteli tarkasti vihollisia pelistä pois. Vaunu oli T67 ja pakkohan sellainen oli saada itselleen.

Kuten aiemmin tuli ilmi: T67 on panssaroinniltaan todella heikko, lisäksi matalahko (tai tierilleen uskollinen) hp määrä, kaiken kruunaan avoin torni (”kattila torni”). Tämä tarkoittaa sitä, että artylle vaunu on helppoa riistaa ottaa pelistä pois. Samoin melkein mikä vain matalemmankin tierin vaunu voi rokottaa T67:n jäähylle helposti. Tämä heikkous pitää tiedostaa omassa T67 peliroolissa ja –tavassa. T67:lla pitää kytätä, salakavalasti haavoittaa ja häipyä nopeasti paikalta pois. Liikkeellä pysyminen on tulitusten välillä tärkeää, jos jämähtää ”kaksintaisteluun” voi käydä hassusti jos ei omat taidot ole tarpeeksi korkeat. Toki youtubista löytyy videoita T67 suorituksista, missä on hoidettu kaikki 15 vihollisvaunua pois, mutta tämä ei onnistu ihan kovinkaan pienellä WN8 statuksella.

Summaus ja suositukset
T67 on poikkeuksellinen vaunu TD:ksi. Heti kun sellaisen tuohon sai hankittua, huomasi vaunun poikkeuksellisen liikkuvuuden jopa stockkina. Tärkeää on huomata että t67 on suhteellisen nautittava ihan perusasetuksilla ja paranee merkittävästi kun kaikki optiot on lunastettu. Kun t67:ssa on kaikki optiot mukana, vaunu kulkee kovaa, kiihtyy nopeasti ja liikkuvuus on ensiluokkainen. Tykki on mykistyttävä ja toimii tornin kanssa hyvin; torni kääntyy säällisen hyvin ja tykin liikkuuvusalue on laaja. Mykistävin tekijä tykissä on lataus- ja tähtäysaika – ne ovat pienet. Parissa pelissä tietämätön vihollinen on syyttänyt erheellisesti cheaters modin käytöstä kun tykki naksuttaa vain reilun 2 sekunnin välein ammusta hyvällä läpäisykyvyllä ja tuhoa tehden.

Vaunu liikkuvuus mahdollistaa myös TD -toiminta lisäksi skautttaamisen, eli samalla kun on näkymättömissä, ei paljastakkaan itseään vaan osoittaa artylle ja muille vihollisia. Kun hetki on oikea, voi kätköstä naksuttaa tuhoisasti ja tarkasti omalla tykillä pehmitettyä vihollista pois pellistä. Liikkuvuus ja nopeus mahdollistaa myös kevyelle vaunulle tutun vihollisen taustassa tuhon tekemisen ja ärsyttämisen, mutta kannattaa muistaa T67 vaunun heikko panssari, ärsyttämiseleikki voi loppua ennen kuin pääsee kunnolla alkamaankaan.


Onko T67 hyvä - on, ehdottomasti. Se on vaunu, joka ei jätä ketään kylmäksi ja jokainen saa sillä jotain aikaiseksi, se on siis suhteessa helppo vaunu pelata.


T67:sta seuraa M18 hellcat. Hellcat on eräässä näkökulmassa luontainen jatkumo T67:lle, toisaalta taas hellcat on vahvasti perinteisempi TD, kun T67 on eräänlainen hybridi kevyttä tankkia ja TD:tä. Hybridimäisyys muistuttaa T67:ssa britti medium cromwellia, kumpikin käyttäytyy pelissä ja pelaajan hyppysissä samanlailla. Kumpaakin vaunua, niin T67:aa kuin Hellcattia vaivaa hidas tykkitornin kääntymisnopeus. Tämä nousee ärsyttävästi esiin kiihkeissä taistelutilanteissa ja rajoittaa vaunun toimimista "hit-and-run" tyylisissä nurkkajuoksuissa.

Plussat & Miinukset
+ Tykin ominaisuudet (4)
+ Liikkuvuus (5)

- Panssarointi (-2)
- Tykkitornin kääntymintn (-1)



Pisteet: 3

keskiviikko 3. helmikuuta 2016

T49 (T9 - Light - Amerikka)



Speksit
Tier :9
Vaunutyyppi : Light
Hinta (krediitit/kulta) :2 380 000
Tutkimushinta (xp) : 101 200

Kehitys ja stock grind
T-49:ssä ei määrällisesti ole hirveästi tutkittavaa, mutta sitäkin mielenkiintoista varustelua on tarjolla.
Normi telat ja moottorit, joilla tähän raskaaksi paisuneeseen kevyeen vaunuun saa lisää liiketta, samoin pakolliset radiopäivitykset. Näin ollen voisi kuvitella että stock grindiä ei ole, vaan kyllä sitä kumminkin on..johtuen tier 9 xp vaatimuksista. Jokainen himmeli vaatii jonkin verran xp:tä, etenkin seuraava houkutteleva T54E1 vaunu vaatii hulppeat 190t xp.


Varsinainen houkute piilee vaunun 152mm tykissä. T-49 kun tunnetaan babyderbynä, sillä viitataan nimenomaan 152mm tykkiin. Todellisuudessa stockitykki on yhtälailla HE -painotteinen derby, tosin tyystin eri spekseillä

Vahvuudet/heikkoudet
Vaunu monella tavoin pettymys verrattuna edelliseen loistavaan M41 bulldoggiin. Siinä missä M41 oli erittäin liikkuvainen, nopea ja 10ammuksen tarkalla autolataajalla melkoinen killeri, on T-49 jotain aivan muuta sukua..vaikka voisi odottaa näiden olevan lähellä toisiaan.

Aloitetaan vahvuuksista ja sen myötä vaunun halutuimmasta ja mielenkiintoisimmasta ominaisuudesta: 152 XM81 tykistä. Kuten aiemmin tuli ilmi, se on ns. derbytykki ja todentotta, 152mm tykin arvot muistuttavat mm. SU-152:n arvoja. No itse olen kova SU-152 fani, joten ensiodotukset olivat jotain SU:n suuntaan - T-49 ei kumminkaan vastaa ihan SU:ta.

No ne arvot: damaget normi HE:llä hulppeat 910..jos läpäisy onnistuu, jota ammus läpäisee 76mm. No joihin vaunuihin läpäisy oikeasta suunnasta ammuttuna riittää. No vastapainona pari arvoa, jotka "pilaa tunnelman": latausaika pitkälle päälle 20s ja hajonta 0,6. Nämä puolestaan tarkoittaa sitä, että vaikka kuinka olisi erikoisvarusteet lataukseen viritetty ja kaikki taidot, yms. on 100% päästään hikisesti alle 20s per laukaus, eli 3 laukausta minuutissa - tämä aiheuttaa harmaita hiuksia ja edellyttää omalaisen pelityylin. No 0.6 hajonta on HUONO! ..siis todella huono, tarkoittaa että tällä ei hirveästi osuta mihinkään, ellei tykki ole melkein kiinni vastapelurissa. Tämäkään luku ei hirveästi virittelemällä parane, sen saa kaikilla jipoilla reilun 0.5 nurkille, mutta se ei tee millään muotoa tykista sniper -kalustoa. Kirsikkana kakun päällä on hirveä 3.6s tähtäysaika. Voisi siis kuvailla tykin suorituskykyä aivan hirveäksi. Alla vertailua 90mm tykkiin.


Stockitykki ei rehellisyyden nimissä huono ole 152mm nähden, se on vain erinlainen. Luvut 90mm tykissä on jo paremmalla tasolla: damaget 320, reilun 6s latausaika, hajonta ok 0.38, samoin tähtäysaika 2.3..kolikon kääntöpuoli on läpäisy 102mm.

Kumpikin tykki edustaa enemmässä tai vähemmässä määrin HE ammusten myötä derbytykkiä. Kummassakin tykissä tosin on muutama mielenkiintonen tykin roolimuutos ammusta vaihtamalla. 90mm tykki kulta-ammuksella on käytännössä vastaavaa tasoa kuin muiden saman tierin kevyiden vaunujen (esim. t54 ltwt) suorituskyky.
Puolestaan 152mm ontelukranaatti -vaihtoehto on koko pelin erikoisempia. Ensinnäkin läpäisyä tulee tuplat lisää, joka alkaa jo puhkomaan vaunua kuin vaunua ainakin kyljistä ja takaa..jakaen ihanan hulppeat 700 dmg:ta. Latausnopeuteen tai tarkkuuteen ei muutosta tule mutta tuo parantunut läpäisy tarkoittaa sitä, että aiheutettu vahinko on keskimäärin parempi kuin derbynä mentäessä..joka on jotain 150-500 välissä ilman läpäisyä. Toinen erikoinen nyanssi, joka tekee tykistä pelin erikoisimman ominaisuuden, on HEAT:n hinta. Normaalisti tämä onteloammus on kulta-ammus, mutta tässpä se on melkein saman arvoinen kuin perus HE:
Puolestaan normi HE:sta tehostettu ammus edustaa kulta-ammusta. HEAT kumminkin on vähän väliinputoaja ja edellyttää pelaajalta tarkempaa käyttöä. Juttu kun on niin että kuitenkaan tuo 152mm läpäisy ei mikään erikoinen ole, tier 9..11 pitäisi läpäisyä olla +300mm, että voi olla varma läpäisystä. Näin ollen jos läpäisyä ei tule, ei ammus tuo HE:lle tyypillistä derbyvahinkoa.

Tykit siis voi kirjata vahvuutena tai heikkoutena. Oikein käytettynä ne ovat vahvuus, jos ei oikein niitä saa omassa pelissä toimimaan, ovat ne heikkous..itse asiassa koko vaunu on aika onneton sen jälkeen.

Liikkuvuus..tosiaan liikkuvuus on kärsinyt melkoisesti M41:sta, mutta toisaalta M41 on melkoinen marakatti liikkumaan ja jos T-49 ei yllä samaan, ei se tee T-49:sta huonoa. T-49 liikahtaa ihan säällisesti, eli huono millään muotoa - vahvuudeksi voi sen sanoa.

Camot, koko ja näkyvyys vaunulla ei enään ole mikään jättihvyä, mutta ok.
Näköteäisyys on erinomainen stockina (400m), oikein miehistöä kouluttamalla saa täydet..tai investoi sitten varusteisiin.


Panssaroinnista sen verran, että tyypillinen kevyen vaunun panssarointi: 15-38mm - tämä kertoo kaiken.

Fiilikset ja tuntemukset
Itse olen aina tykännyt M41 walker bulldogista, se on aivan huippuu liikkuvuudessaan ja tosiaan 10ammuksen autolataajalla ehkä kiistatta parhaita (ellei paras) kevyt vaunu koko pelissä. Puolestaan olen myös derbyvaunujen ystävä, näin ollen kuvitelma, jossa M41 ja derby yhdistyy, loi suuria odotuksia. No suuret odotukset voivat kätkeä taakseen suuret pettymykset, niin myös T-49:n kohdalla.

Ei vaunu oikein ollut hyvä enään kevyenä vaununa liikkuvuuden puolesta, eikä se oikein toiminut derbyvaununakaan. Jonkun hetken tahkoamisen jälkeen aloin ymmärtämään, nettiviittaukset joissa kerrottiin vaunun edellyttävän omaa pelityylia ja ettei vaunu ole helpoimmasta päästä - asia on juuri näin.

T-49 edellyttää tyystin oman, erinlaisen pelityylin. Samoin sille soveltuu aika erikoiset peliroolit ja -manööverit. Vaunusta ei ole snaippaamaan tai ahdistelemaan oikein ketään, kuten edeltäjällä pystyi agressiivisesti tehdä. Vaunulla perus spottaus toimii, muttei sekään nosta vaunua mitenkään erikoiseen rooliin.T-49 soveltuu agressiiviseen "hit'n'run" -tyyliseen tuhoamiseen, eli muiden vaunujen videssä huomion vihollisvaunusta, T-49:lla ajaa nopeaa agressiivisesti ohi ampuen tuhoisan 152mm HE ammuksen kylkeen ja saman tien häviää vaunulla jonnekin piiloon lataamaan tykkiä. Samoin vaunulla voi toimia kärjen tukena tulituksessa, mutta tämä vaatii todellakin omaa taitoa.

Tärkeää T-49:lla pelatessa on pitää joukkuekaverit lähellä. Jos joutuu 1:1 taisteluun vastapelurin kanssa ja se ainokainen 152mm ammus ei osu tuhoavasti, hoitelee vastusta melko varmasti T-49 pois, vaikka olisiki joutunut maksamaan 152mm osumasta 900 damagena. Jos löytyy 2-3 nopeaa muuta joukkuekaveria, on T-49 vihiläinen lisä kiusaamaan ja haastamaan melkein mitä vain.

Summaus ja suositukset
Vaikea vaunu, todellakin. koko laitoksen mielekkyys nojaa 100% pelaajan kykyyn omata ja hallita T-49 vaunun erikoisuudet..liittyen tykkiin. Jos derbytouhu T-49 taittuu, tarjoaa vaunu huiman potentiaalin lystin pitoon. Jos taas konservatiivisempi pelityyli on hallissa, voi T-49 osoittautua hutilyönniksi - tässä suositus.

Plussat & Miinukset
+ Tykin ominaisuudet, varauksin (3)
+ Liikkuvuus (2)

- Tykin ominaisuudet, varauksin (-2)



Pisteet: 0,25

torstai 28. tammikuuta 2016

St.Emil (T7 - TD - Saksa)

Speksit
Tier : 7
Vaunutyyppi : TD/PST
Hinta (krediitit/kulta) : 1 300 000
Tutkimushinta (xp) : 43 400

Kehitys ja stock grind
St.Emil on melko perinteinen "tuhkimotarina" stock grindista, eli alussa vaunu on hyödytön ja yhdellä naksulla kaikki muuttuu, hiukan sama kuin esimerkiksi Bishopissa.

Yleisesti ottaen St.Emilissä ei paljon ole tutkittavaa; yksittäiset päivitykset kaikista..jaa no radioita on kaksi.

Vaunu itsessään on hidas ja se ei muutu paremmaksi vaikka päivitää moottorit ja telan..jos nyt rehellisiä ollaan. Mutta vaunussa on yksi tekijä, jolla pakka muuttuu kerrasta, se on tykki. Niin kauan kuin joutuu takkuamaan 105mm stockitykin kanssa, on stockgrind hirveä. Heti kun AIVAN LOISTAVA 128mm on kiinni, loppuu samalla silmän räpäyksellä grindaus.

Vahvuudet/heikkoudet
Yleisesti ottaen omaan tieriin nähden St.Emilin vahvuus on tykki, sillä pärjää melkein mitä vastustajaa vastaan vain. Otetaanpa lukuja: 231mm läpäisy, 490 damaget, 2,5s tähtäysaika ja 0.36 hajonta. Nämä tarkoittaa sitä, että omassa tierissään tykillä läpäistään melkein mikä vain vastaan tuleva vaunu. Ylemmissä tiereissä joutuu jo tähtäämään, mutta weakspottien opettelun jälkeen tuhoa tulee. Tykki oikeasti on tarkka, kunhan tuon säällisen tähtäysajan malttaa käyttää.


Voisi kuvitellä että 105mm (vastaava kuin Dicker Max:ssa) olisi hyvä, sillä näyttäähän tuo paperillakin hyvältä, mutta 169mm läpäisy hapettaa pahasti suorituskyvyn. Alla tykkien vertailu:
Ainoa puute 128mm hiukan huonon latausajan lisäksi on kulta-ammuksen puuttuminen. On erikoista ettei sellaista ole lainkaan tarjolla; ainoastaan AP ja HE. Tykin tier luokite IX kertoo aika paljon, eli tykki on St.Emilissä omaa tier luokkaa kovempi.

Tykin lisäksi siihen liittyy myös poikkeuksellisen kova alakoro. Se mahdollistaa vaunu ajamisen vastarinteeseen siten, että rinteen yli näkyy hyvin vähän (katso otsikkokuva). Tämä on erittäin suuri vahvuus, joka kannattaa opetella ja käyttää hyväksi.

Liikkuvuus on selvä heikkous St.Emilissä, samoin panssarointi. On helpompi linjata että liikkuvuus on tiiliskiven tasoa ja panssaria ei ole. Lisäksi tykin sivuttaisliike on suhteessa huono.

Fiilikset ja tuntemukset
St.Emil voi nähdä Dicker Maxin isoveljenä. Jos DM:sta on kokemusta, on St.Emilin pelitapa helppo omata, sama toisin päin.

Itselle Borsig jossain vaiheessa osui "pakko saada" listalle ja St.Emil on pakollinen este rämpiä läpi ennen Rhm:ää. No rämpimiseltä se todellakin tuntui 105mm tykin kanssa. Kun lopulta 128mm tykki oli kiinni, vaunuun aiemmin kohdistunut väsymys ja viha muuttui ihastumiseksi. Summaten tuo 128mm tykki ja alakoron ominaisuus on juttu, mitkä tekee tästä vaunusta hyvin erikoisen ja loistavan. Jännää on se, että vain juuri nuo kaksi tekijää. Ilman niitä vaunu olisi ihan hirveää shaibaa.

St.Emilin pelityyli on normi pitkän matkan snaippaaminen, sillä ei kannata lähteä haastamaan ketään nurkkatappelussa; melkein mikä vain vaunu napsii lähitappelussa St.Emilin välipalana. Mutta tosiaan kun on +300m välissä, hiukan puskaa yms. tällä vaunulla kylvää helposti tuhoa..tykki on oikeasti tarkka. 6 hyvää osumaa ja 3000 damagea on helposti plakkarissa - erinomaisia lukuja tier 7 vaunulle!
Hienoa tässä 128mm tykin omaavan vaunun ihastuksessa on, että Rhm:ssä, eli Borsigissa on jo stockina pitkälti sama tykki, tosin hieman piristettynä. On siis mahtavan helppoa liusua seuraavaan vaunuun, eli Borsigiin St.Emilin jälkeen..tosin ei St.Emilistä helposti viitsi luopua, vaikka Borsig olisi jo tallissa.

Summaus ja suositukset
Summaus St.Emilistä: hauras, hidas, tarkka, tahokas, tuhoisa..siinäpä niitä adjektiiveja. St.Emil on vähän kuten ISU-152; vaunun olemassa olon lunastaa ja määrittää vain ja ainoastaan vaunun paras tykki, ISU:ssa BL-10 ja St.Emilissä 128mm.

Jos on pikkasenkaan tottunut pelaa perinteisillä tykkitornittomilla, kömpelöillä TD:llä, ei mielestäni voi olla ihastumatta St.Emiliin..kunhan 128mm tykki on asennettu. Ihastumista ryydittää tykin tarkkuus ja tuhovoima. Vieläpä tämän tuhovoiman kustannukset eivät ole ihan levottomat..kiitos tier:in. Suosittelen lämpimästi St.Emiliä, parhaita TD:tä mitä on pelissa tullut vastaan, kunhan jassoo ärsyttävän stock grindin 128mm tykin saamiseen saakka.


Plussat & Miinukset
+ Tykin ominaisuudet: tarkkuus, damaget, läpäisy (5)
+ Alakoro (5)

- Liikkuvuus (-2)
- Panssarointi ja koko (-2)
- Tykin sivuttaisliike (-1)
- Tuskainen stock grindi 128mm tykkiin asti (-3)


Pisteet: + 3,00


keskiviikko 27. tammikuuta 2016

M18 Hellcat (T6 - TD - Amerikka)

Speksit
Tier : 6
Vaunutyyppi : TD/PST
Hinta (krediitit/kulta) :950 000
Tutkimushinta (xp) : 27 350



Kehitys ja stock grind
Stockina Hellcat on pettymys ja tutkittavaa on jonkin verran, joten ei se siitä hetkessä muutu.

Stockitykki on täyttä kuonaa, se on huonompi kuin T67:n paras tykki. Eli jos tällä 3" tykillä joutuu aloittamaan, on edessä piiiitkä taival kohti parempaa, sillä edessä on pari muuta tykkiä vielä tutkittavan + uusi tykkitorni. Tämän jälkeen vasta aukenee tie 90mm tykkiin.


90mm AT M3 on omaan tieriin nähden kauttaaltaan erinomainen: läpäisy 160mm (kulta-ammuksella todella hulppeat 243mm), damagea 240, tulinopeus 7.06s/min (eli ~9s/lks), tähtäysaika vain 1.7s ja tarkkuus (=hajonta) erinomaisen pieni 0,35. Siis todella loistava tykki, vieläpä AP ammukset eivät ole ihan tolkuttoman hintaiset (255 krediittiä/kpl). Sama tykki on muuten ylemmän tierin vaunuissakin.
No samanlailla ei voi kehua vaunun muita tykkejä; toiseksi paras 75mm tykki on ruokottaman heikko, ainoastaan tulinopeus kompensoi hieman. Toinen 75mm tykki melkein sama kuin aiemmin mainittu, mutta hieman heikompi spekseiltään. 76mm tykit on käytännössä samansuuntaiset kuin edellisessä T67 vaunussa. Eli stock grindi jatkuu stocki tykin jälkeen vielä T67 vaunun tykkien suorituskyvyn verran. No mutta tosiaan kun uusi torni on vaunussa, pääsee 90mm tykkiä vielä aukaisemaan ja sitten kun se on vaunussa kiinni, lysti alkaa.

Hellcat on liikkuvuudeltaan tunnettu vaunu, tosin tutkittavaa/päivitettävää on kahden uuden moottorin verran. Kyytipoikana tulee vieläpä yksien telojen päivitys. Näin ollen tässäkin jumitetaan hetken ennen kuin vaunu pääsee maineensa mukaisiin suorituskykyihin.

M18 Hellcat omaa rehellisesti sanoen jokseenkin tuskallisen stock grindin, tosin tämäkin menee nopeasti kiitos tier 6 tason.

Vahvuudet/heikkoudet
Hellcat seuraa jossain määrin suhteellisen uskollisesti edeltäjäänsä T67 vaunua. Näin ollen samat piirteet; niin vahvuudet kuin heikkoudet seuraavat perässä...mutta silti moni asia tuntuu olevan T67:n nähden toisin.

Positiivisista asioista, eli vahvuuksista nousee ehdottomasti 90mm tykki, se on suhteessa selvästi parempi kuin T67:ssa ja monessa muussa saman tierin vaunussa. Tykin suorituskyvyillä pärjää säällisesti myös aina tier 8:aan asti, mitä vastaan voi vaunulla joutua pelaamaan. No muilla tykeillä homma menee pakkasen puolelle ja reilusti.

Toinen vahvuus on liikkuvuus..varauksin. Siis vaunu on kova kulkemaan, nopeutta luvataan se 72km/h ja tehopainosuhde on hulppeat 22,71ht/t. No jostain kumman syystä tämän nopeuden saavuttaminen ei käy ihan naks-ja-poks..oikeassa elämässä sanoisi että välitykset ovat kapineesa pitkät.

No aasinsiltana mainittakoon että jostain kumman syystä vaunun liikkuvuus on tahmea; vaunu jotenkin tahmaa kääntyessä, voi jumittaa/hidastaa milloin missäkin jne. Siis nämä on muuttunut T67 vaunusta, joka meni kuin viitapiru melkein missä vain. No ei siis Hellcat mikään kömpelö siltikään ole. Toinen usein ärsyttävä seikka on hidas tykkitornin kääntyminen, sama kuin T67:ssakin.

Panssarointi, se on samaa luokkaa edeltäjän kanssa. Eli korkean tehopainosuhteen hinta on onneton panssarointi. Edeltäjänsa tavoin tykkitorni on päältä avoin, eli tykiston tuli kun osuu kohdalla, voi laulu olla kerrasta poikki ja pejaalan tie on takaisin talliin. Panssarointi on selvä vaunun heikkous.

Näköetäisyys on normi 370mm stockina, se on TD:ksi heikko, eli kiikarit/vast. on syytä varustaa vaunuun.

Fiilikset ja tuntemukset
M18 Hellcat on tosielämässä todella kovassa maineessa toisesta maailmansodasta, väitetään sillä ajettavan jopa yli 100km/h nopeutta. Ns.Superhellcat ko. tykillä on mystinen käsite. Puolestaan WOT:ssa eri foorumeilla Hellcattia suitsutetaan, myös sitä näkee usein peleissä, eli suosittu vaunu on.

No itsellä oli kovat odotukset Hellcattiin T67 fanittaneena ja kovin tykänneenä. Pettymys oli jonkinlainen johtuen Hellcatin stockikunnosta. Kärsivällisesti pelatessa vaunu parani, muttei sille tasolle mitä oli odotukset. Tykki tosin toi virneen naamalle..tuo edelleenkin kun Hellcatilla pelaa tier 6 pelejä.

Nyt ei pidä kumminkaan käsittää aiempaa väärin: M18 Hellcat on loistava TD, sillä täytyy vain osata pelata (kuten kaikkilla vaunuilla) ja täytyy tiedostaa heikkoudet. Hellcat:n pelityyliksi soveltyy hyvin perinteinen pitkän matkan sanipperitoiminta ja vaunu soveltuu erinomaisesti aktiiviseen aseman vaihtoon hyvän liikkuvuuden ansiosta. Tykkitornin ärsyttävän hidas kääntyminen tuntuu tulevan usein peleissä eteen ja mitään "hit'n'run" -tyylistä peliä ei Hellcatilla saa toteutettua oikein millään tykkitornin hitaudesta johtuen.

Summaus ja suositukset
Summaus M18 Hellcat:sta...se tosiaan on aika selvä jatkumo T67 vaunusta, mutta vaunu menee ehkä lähemmäksi perinteistä TD:tä siinä kun T67 oli jotain poikkeuksellista liikkuvuuden suhteen. Ei Hellcat nyt kerrasta mikään Brittien kömpelö AT -vaunu ole, mutta "naksun" hieman siihen suuntaan. Sama "vaunun jäykistymistrendi" itse asiassa jatkuu sarjan seuraavassa kehityspuun ilmestyksessä T25/2:ssa, puhumattakaan T28 protosta. Hellcat on silti hauska ja helppo vaunu pelata, jahka kaikki on päivitetty vaunussa huippuunsa, vaunu on myös hyvin tasapainossa omaan tier -tasoon.
Kun stocki -kunnosta on rämmitty vaunun kehityksessä ylös, on Hellcat suositeltava vaunu. TD, joka liikahtaa aika kiukkusasti, on nopea, huipputykki ja TD:lla harvinaista herkkua pyörivällä tykkitornilla varustettuna on Hellcatissa paljon plussaa ja suositeltavaa, kunhan oppii vaunun.

Plussat & Miinukset
+ Tykin ominaisuudet: tarkkuus, damaget, läpäisy..huima läpäisy kulta-ammuksilla (4)
+ Vaunun nopeus (4)
+ 360° tykkitorni (5)
Summa 4,33

- Liikkuvuus jotenkin tahmaa (- 2)
- Panssarointi ja avoin tykkitorni (- 4)
- H-I-D-A-S tykkitorni ja tykin liikkeet (- 2)
- Stock grindi (- 2)
Summa -2,5

Pisteet: + 1,83 

tiistai 26. tammikuuta 2016

IS (T7 - Heavy - Venäjä)


Speksit
Tier : 7
Vaunutyyppi : Heavy
Hinta (krediitit/kulta) :1 424 000
Tutkimushinta (xp) : 49 480
 
Kehitys ja stock grind
IS:ssä on suhteellisen paljon tutkittavaa, etenkin tykkejä on kaikkiaan 5 kipaletta. No tykkien päivitykseen tulee pakollinen tykkitornipäivitys ja moottorin sekä telojen pävitys seuraa - aika normitouhu.

Periytyviä varusteita on jokunen, ei paljon. Iso osa tykeistä on jo muissa vaunuissa tutkittavana, jos vain ne on ennen IS:ää tutkittu (T34-85, ISU-152,jne), samoin radio.

Stock grindi vaunulla on jonkin moinen, mutta siedettävä. Tämä siis johtuen tier 7:sta, jossa vielä romujen tutkiminen ja hankkiminen menee suhteellisen sopivalla pelaamisella. Lisäksi Venäläisissä vaunuissa käytetään paljon ristiin varusteita, eli jos on pelannut tai pelaa samaan aikaan loistavaa Venäläisen kehityspuuta: "T-34->T54" läpi, löytyy IS:ään jokunen sama tykki sieltä. Ihan stockina tykki turhauttaa, mutta muuten raskaan vaunun rooliin IS:llä rämpii säällisesti jo alussa.

Vahvuudet/heikkoudet
IS:n vahvuudet...no aloitetaan tykistä. Vaunuun on tarjolla runsaasti erinlaisia, joista haluttu 122mm on tier 7:n loistava: damagea hulppeat 390 ja läpäisy 175mm. Läpäisy ehkei ole enään tier 8 ja 9 peleissä kaksinen, mutta damaget vielä ovat hyvin relevantit ylemmän tierin peleissä. Alla vertailu:
Touhu alkaa 85mm D-5T:llä, joka on ruokottoman huono..ehkä damaget on jollain muotoa ok, latausaikaan nähden tier 7 peleissä, mutta ei sillä oikein siltikään pärjää. No ensimmäinen aidosti mielenkiintoinen tykki löytyy 100mm D10T:stä. Alta 10s lataus, 175mm läpäisy ja damaget 250. Toiseksi tarkin tykki mitä vaunuun saa ja paras läpäisy kulta-ammuksilla. Sama tykki on myös monissa "kovemmissa" vaunuissa kuten T-54ltwt ja IS-3 - ei siis huono valinta ollenkaan.

Aiemmin mainittu 122 on sitten luku erikseen, damgate vs. läpäisy siis parasta mitä vaunuun on tarjolla ja mitä itseasiassa normi raskaissa vaunuissa on tier 7:ssa tarjolla. D-25T versio löytyy vielä monta tieriä ylempää, mm. T-10 ja ST-1, se kertoo paljon suorituskyvystä..ja se on jo IS:ssä tarjolla!

No ei niin hyvää, etteikö jotain huonoa. Melkein kaikkia tykkejä, etenkin 122mm, riivaa epätarkkuus. 0.46 hajonta 100m tarkoittaa sitä, että vaunulla ei kannata jäädä paljon yli 200m snaippeeraamaan. Tämä touhu ei muutenkaan kuulu IS:n rooliin tai tyyliin pelata. Toinen on latausaika/tähtäysaika -kombo. Lataaminen kestaa 122mm tykillä pitkälle päälle 10s, eli varustelataajan hankinta voi olla aiheellinen, sillä laataamisen saa 100% miehistön ja tuulettimen kanssa noin 10s kantturoihin. Tykkimoottorilla saa latausaikaa tingittyä hieman, mutta... Rehellisesti sanoen tässäpä 100mm tykkiä lukuunottamatta IS:n tykkien huono puoli on. Näinpä se 100mm tykin käytto ei ole huono vaihtoehto, vaikka laskennallisesti 140dmg/laukaus häviääkin, tosin RPM (rounds per minute) on kovempi, joten lopullinen alffadamage on myös kova 100mm tykillä.

Liikkuvuus stockina on raskaalle tyypillisen huono, mutta piristyy erittäin paljon moottorin ja telojen päivityksellä. Näillä päivityksillä liikkuvuus -heikkous muuttuu selvästi vahvuudeksi. Täysin varusteltuna nimittäin IS on liikkuvuudeltaan erinomainen tier 7 raskaaksi vaunuksi.

Panssari..no 100/90/90 tykkitorni ja runko 120/90/60. Yleisesti ottaen ei mikään jättikova, etenkään kun vaunun panssarit ei kovin voimakkaasti ole viistetty. Vaunun panssari tosin on sellainen että sen saa "toimimaan", mitä alemmissa tiereissä ei välttämättä saanut. Erikoista on, että IS:ssä tykkitornissa on heikompi panssari kuin rungossa. Runko on vahvuus, se on myös sivusta itse asiassa erinomaisesti panssaroitu, 90mm kyljissä on paljon. Tykkitorni puolestaa ei ole kaksinen, se on suhteessa heikkous. 100mm parhaimmillaan ei torju, kuin alemman tason heikot tykkien ammukset.

IS on erittäin tasapainoinen vaunu. Jos rehellisiä ollaan niin suuria heikkouksia ei ole, kokonaisuus on balanssissa keskenään ja lopputulos on vahvasti plussan puolella.

Fiilikset ja tuntemukset
IS on tavallaan legendaarinen vaunu WOT:ssa. Etenkin 122mm tykki tier 7:aan tekee vaunusta houkuttelevan. Kun vaunun on saanut ja viritettyä huippuunsa, huomaa että liikkuvuus on raskaaksi vaunuksi panssariin nähden ERINOMAINEN. Tämä viimeistään luo hyvyn naamalle ja hyväksynnän, että tuli valittua oikea kehityspuu (eikä ns.Kv-linja).

Kehityspuu Venäläisissä raskaissa jakaantuun KV-1:n kohdalla. KV-1 on myös erinomainen vaunu omaan tieriinsä ja helposti houkute on marssia suoraan seuraavan tierin vaunuun, eli T-150:n.
Alkuun ehkä tahmaisemmalta tieltä valita saman tierin KV-1:n "S" versio, mutta oman suosituksen valossa se ei todallakaan ole tahmainen tie. Joo, joutuu tarpomaan samassa tierissä toisen vaunun verran, mutta millaisen vaunun kanssa? Tuo "S" versio on todella hyvä ja parempaa on tarjolla KV-85:n kautta. KV-85:n on mielestäni paaaaaaaljon parempi vaunu kuin saman tierin T-150. No suurin palkinto tulee saavuttua IS:ään.

Tier 7 on raskaiden vaunujen panssareiden suhteen ns. vedenjakaja. Alemmissa tiereissä ei ihmeemmin tarvinnut opetella minkään vaunun (paitsi AT) weakspotteja, kunhan hyvällä tykillä roiskasi massan keskellä ja aina kolisi. Tier 7:ssa ei enään läpäisyt olekkaan itsestään selvyyksiä, IS sellainen. Toki pelatessa tulee olla varovainen, kyllä IS:n panssarin saa helposti puhkottua, mutta pienellä vaunun asemoinnilla helppous läpäisyyn vaikeutuu - voi siis sanoa että panssari alkaa toimimaan. Heikompiin tykkeihin IS vaununa alkaa olemana jo melko immuuni.

Fiilikset IS:stä on todella hyvät; sillä todellakin pärjää ja tier 7 on vielä ok, vaunu on hyvässä tasapainossa tieriin nähden. Toki tier 9:n pelissä IS on vastaantulija, muttei täysin 122mm tykin ansiosta..joutuu vain opettelemaan ne weakspotit ja tähtäämään. Hyvän liikkuvuuden ansiosta IS:llä voi jopa yrittää ottaa mediumin flänkkäävää roolia..kunhan muistaa että kaikesta huolimatta kyseessä on liikkuvuudeltaan raskas vaunu.

Itse nakuttelin oman sen hetkisen tuhoamisennätyksen aika alkuvaiheessa vaunun saannista; 9 tuhottua vaunua ja minulla ei ollut edes mitään erikoisempaa tykkiä, saati 122mm:stä. Näin ollen eipä tuohon voi olla muuta kuin tyytyväinen. Omalla kohdalla tuolloin vain oli nälkä IS-3:een ja ylempiin tiereihin, näin ollen ei osannut täysin maistella IS:aa tier 7:ssa. Jälestäpäin IS:llä pelatessa on huomannut kuinka hyvä vaunu todellakin on.

Vaunulla voi helposti ottaa raskaan vaunun roolin ja ehkä hiukan flänkkävänkin roolin. Muistutuksena on, että vaunu ja peli menee pilalle, jos IS:llä alkaa kämppimään ja yrittää leikkiä TD:tä - tämä vaunu on tehty agressiiviseen peliin.

Summaus ja suositukset
Kuten aiemmasta suitsutuksesta tuli ilmi, IS on suorastaan legendaarinen raskas vaunu WOT:ssa. Sillä pärjää periaatetasolla, jos vain osaa pelata, melkein pelissä kuin pelissä. Ja kyllähän IS:llä osaa pelata, jos vain ottaa raskaan vaunun agressiivisen roolin; vaunu on suhteellisen helppo pelattava täysin varusteltuna. On makukysymys varustaako 100mm vai 122mm tykillä vaunua, 100mm antaa välimatkaan tarkkuuden kautta, puolestaa 122mm nöyryyttää karkivyörrytyksissä kovemmalla damagella.

Suosittelenko? ..no pisteet alla kertoo kaiken.

Plussat & Miinukset
+ Tykin ominaisuudet: damaget, läpäisy (4)
+ Vaunun liikkuvuus raskaaksi vaunuksi (4)
+ Panssarointi varauksin (3)
Summa 3,66

- 122mm tykki epätarkka (-1)Summa -1

Pisteet: + 2,66

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

T54 ltwt. (T9 - Light - Venäjä)



Speksit
Tier :9
Vaunutyyppi : Light
Hinta (krediitit/kulta) :2 410 000
Tutkimushinta (xp) : 93 600


Kehitys ja stock grind
T-54 ltwt on aika muikean kivuton stock grindin suhteen. Toki liikkuvuus paranee moottorin ja telojen päivityksellä, mutta stockina vaunu on vähintäänkin siedettävä. Tämä ehkä siksi, että vaunun tykki on jo stockina loistava, eikä mod.1945 tuo siihen ripauksen suorituskykyä lisää, silti läpäisy ja damaget pysyy samana.


Lisäksi jos halajaa tämän kevyemmän version loistavaa isoveljeä; T-54 mediumia, pääsee siihen kokemusta keräämään suhteellisen nopeasti moottoripäivityksen kautta.

Vahvuudet/heikkoudet
Vaunu on jokseenkin sekasikiö ja tämä ehkä enemmän pelaajan asenteesta johtuen. Vaunu kun on aikalailla mediumi version oloinen ja näköinen, mutta merkittävästi liikuvampi. Tämä liikkuvuus on saatu aikaiseksi panssaria kuorimalla rankalla kädellä ja se näkyy/tuntuu, jos pelaa vaunulla isovelimediumin tavoin. Jos muistaa, että vaunu on kevyemman luokan viritys ja ottaa irti kaiken liikkuvuudesta, on T-54 ltwt aika poikkeuksellinen kevyeksi vaunuksi. Poikkeukselliseksi tekee vaunun lopullinen panssarointi ja kokonaisuus, se nimittäin on kuitenkin erittäin hyvin suojattu kevyeksi vaunuksi.

Eli summaten; kevyeksi vaunuksi erinomainen panssarointi, todella hyvä liikkuvuus. Heikkous on ehkä tykki, mutta vain varauksin. Varauksin sen vuoksi, että monessa muussa saman tason kevyessä vaunussa on autolataaja tarjolla, T-54 ltwl:ssa ei sellaista ole optiona. Tämä autolataaja tosin on käyttäjäriippuvainen ominaisuus. Se mikä vaunun tykissä on aidosti heikkous, on venäläisille vaunuille tyypillisen onneton alakoro, ei ihan huonoimmasta päästä mutta...

Fiilikset ja tuntemukset
T-54 ltwt on ehkä parhaita, ellei paras levyt vaunu pelissä kunhan pääsee sinuiksi sen kanssa. Kevyellä vaunulla pelaaminen on oma taiteen lajinsa ja tierin kasvaessa kevyellä vaunulla pelaaminen "salamurhaajan" roolissa heikkenee.

Tämä vaunu ehkei ole spottaamiseen, eikä muutamaan muuhunkaan kevyen vaunun rooliin..tai miksikäs ei. Vaunu rooli peleissä on ärsyttävän moninainen..jotenkin tulee tunne että se ei missään roolissa ole ylivoimaisen hyvä, eikä oikein missään erikoisen huonokaan. Joskus tulee fiiliksiä, että olisi valmis tinkimään liikkuvuudesta paremman panssarin edellä, tosin silloin ollaan T-54 normiversiossa.

Vaunulla tulee pelata häiritsevänä tulituki vaununa..tai ehkä sellaisena se itsellä taipuu parhaiten. Eli suhteellisen agressiivisesti osallistuu läpimurtoihin ja vihollisen häiriköintiin, auttaa tuhoamaan yksittäisiä vaunuja yhdessä, jne. Vastapuolella usein ollessa on huomannut T-54 ltwt:n olevan melkoisen rasittava takiaispallo; nopea, liukas, tuhoista ja jossain määrin vaikeasti tuhottava. Tämä liene kestoo vaunusta paljon.

Summaus ja suositukset
Lyhyesti ja ytimekkäästi: loistava vaunu, ehkei helpoin mahdollinen johtuen vaunun monimuotoisuudesta. Vaunu vaatii pelaajalta pelitavan opettelua ja peliroolin hakua. Mutta kun homma alkaa vaunulla sujumaan, tähän ei voi olla rakastumatta.

Suosittelen! ..etenkin kun tämän jälkeen seuraa pelin yksi parhaimmista mediumeistä: varsinainen T-54.

Plussat & Miinukset
+ Tykin ominaisuudet
+ Liikkuvuus
+ Panssarointi kevyeksi vaunuksi

- Vaunun "identiteettikriisi" (ollakko kevyt vai medium)

AMX 13 90 (T8 - Light - Ranska)



Speksit
Tier :8
Vaunutyyppi : Light
Hinta (krediitit/kulta) :2 370 000
Tutkimushinta (xp) : 113 000

Kehitys ja stock grind
AMX 90:n grindi on aika "pehmeä", tämä siksi, että vaunu on aika suora jatkumo edellisestä 75:sta. Stockina aikalailla sama liikkuvuus ja sama tuttu 75mm tykki AMX:lle tutulla autolataajalla.


90:n ehkä suurin tutkittava ja haluttava asia on 90mm tykki. Tämän kun saa tutkittua, aukeaa polut välittömästi seuraaviin mediumvaunuihin. 75mm tykki on itsessään matalatehoinen avautuvien tierien peleihin (8-10), mutta autolataaja ja tykin tarkkuus pelastaa tilannetta kummasti.

Liikkuvuuden suhteen tutkittavana on jopa neljä moottoria ja kaksi telaa, joista 3 moottoria voi tuoda suoraan 75:sta, jos ne on siellä jo tutkittu. Vaunulla pärjää säällisesti ilman liikkuvuuteen liittyviä päiivtyksiä. Luonnollisesti vaunu paranee päivityksien myötä.

AMX 13 90:ssa on miellyttävän helppo stock grind.

Vahvuudet/heikkoudet
Kevyiden autolataaja AMX vaunujen päättäjässä kiehtoo luonnolisesti 90mm tykki, tykki on siis sama kuin raskaassa ARL44 vaunussa on pari tieriä alempana, lisäksi sama autolataajatykki on korkeamman tierin mediumeissa...ja tykki on huima ja ehdoton vahvuus vaunussa. Yleisesti ottaen sitä on parjattu epätarkaksi, mutten nyt ihan samaa allekirjoita käytännössä. Toki se on epätarkempi kuin 75mm, mutta matltillisella tähtäämisellä tykki on tarkka. Epätarkkuus tosi tulee pelissä ilmi, kun pitää liikkeessä ampua. Alla vertailut 75 ja 90 mm välillä:
Mikä 90mm tykissä sitten on erikoista? ..jälleen ne kaksi lukua: 170 läpäisy ja 240 damaget perus AP:lla. Tähän luonnollisesti autolataajan edut kertoimena: makasiinissä 6 ammusta ja latausaika ammusten välillä 2,73s. Käytännössä tarkoittaa 1400-1500 damagea reilussa 16 sekunnissa!

Heikkoudet tykissä: luvuissa pistää silmään pari kriittistä asiaa: tähtäysaika ja kokonaislatausaika. Kun makasiini on tyhjä, täytyy vaunulla kruisailla piilossa 42 sekunttia, ennen kuin taas voi roilottaa. Käytänössä siis pitää valita kärkkymiset tarkkaan, jos makasiini loppuun kesken mittelyn, vihulainen kerkiää moneen kertaan kuoppaamaan 90:n kun tämä lataa. Toinen on tähtäysaika, se on pitkähkö käytännössä. Tarkoittaa sitä, että vaunua pitää pitää esillä viholliselle kiusallisen pitkään, jos meinaa osua tykillä. Gäppi ei autolataajan latausajan kanssa ole niinkään pähä, itseasiassa menevät aika käsikädessä ja se ammuttaessa toimii hyvin.
Yksi tykin on sen liikerajat; ylä-ja alakoro on huono (-6...+9) ja hiukan riippuvainen vaunun asennosta. Tarkoittaa siis sitä että vaunua joutuu asemassa kääntelemään, jotta saa tykin korkeussuunnan ylettymään viholliseen...ja siltikään ei välttämättä saa pystysuunnasta tarpeeksi liikkumatilaa.

Muita heikkouksia? ..no liikkuvuus voisi olla aina parempi, tosin ei se nyt 90:n suora heikkous ole. Näköetäisyys on 390m eli huono, mutta kumminkin helposti lisävarusteilla parannettavissa tappiinsa.

Panssarointi on Ranskalaiselle vaunulle ja kevyelle vaunulle tyypillisen huono, pelataan HP poolilla ja sitä vaunussa on luokkaansa uskollisesti reilun tonnin verran (1100).

Fiilikset ja tuntemukset
AMX 13 90 päättää Ranskalaisten kevyiden vaunujen linjan, samalla päättyy myös AMX 12t alkanut kehityspolku

Itse ihastuin AMX 12t:n ja sen autolataajaan, pidin 12t:stä itseasiassa paljon enemmän kuin ELC:stä, jolla on kova maine noin yleisesti ottaen. AMX -sarja nojaa 6 ammuksen autolataajaan ja säälliseen liikkuvuuteen. 90:nen päättää mielestäni hienosti sarjan.

Noin perinteisenä skouttina ja spottaajana AMX ei ehkä ole kaikista paras, vaan se edellyttää ehkä enemmän "salamurhaaja" tyylistä agressiivistä peliroolia - siinä tämä sarja toimii parhaiten. Nämä AMX -sarjan kevyet vaunut ovat helppoja pelata. Kun pelityylin omaa 12t mallissa, samalla tyylillä pärjää loppuun asti.

Toki 90:ssa olisi jotain ehkä voinut toivoa jotain "lisää", rehellisesti sanoen 90mm autolataajatykki on sitä jotain. Etenkin kun pelaa AMX:n kanssa ristiin vaikkapa Ru:n ja T54ltw:n kanssa, jää kaipaamaan autolataajaa kipeasti. Ainoat puutteet mitä pelatessa huomaa, on tykin koron liikerajan puute ja liikkuvuus varauksin...ja tietty tykin toiminta liikkeessä.

Summaus ja suositukset
AMX 13 90 olisi  mielestäni kiistatta paras kevyt vaunu pelissä, jos aiemmiin mainitut soraäänet olisi pois (tykin koroliike, tykin tarkkuus liikkeessa, latausaika ja liikkuvuus). Nämä soraäänet eivät ole ns.deal breakereita vaunun suhteen, nämä puutteet vain pakoittavat vaunun pelaamisen tietyn tyyliseksi. Kun tämän tyylin omaa, vaunu on loistava..se ei toimi ihan 100% parhaiten kaikissa levyen vaunun rooleissa, mutta....

AMX -sarja itsessään jo on suositeltava, se on mukava "matka" tutkiä läpi ja viimeinen 90:nen päättää sarjan hienosti. Kyllä AMX 13 90:stä voi suositella lämpimästi, se ei taatusti ole huonoin tier 8 kevyt vaunu, viimeinen tier (toistaisesti) missä kevyet vielä ovat mukana.


Plussat & Miinukset
+ Tykin ominaisuudet: autolataaja, damaget, läpäisy (4)
+ liikkuvuus (3)
+ Kivuton stock grind (4)
Pisteet: 3,66

- Tykin liikerajoitukset ja latausaika (-2)
Summa -2

Pisteet: + 1,66

lauantai 23. tammikuuta 2016

Rhm.-Borsig Waffenträger (T8 - TD - Saksa)



Speksit
Tier : 8
Vaunutyyppi : TD/PST
Hinta (krediitit/kulta) : 2 400 000
Tutkimushinta (xp) : 71 000

Kehitys ja stock grind
Borsig Waffenträger:ssa ei hirveesti ole tutkimista, lisäksi jo stocki tykki on AIVAN LOISTAVA! Se on vastaava kuin edellisessä St.Emilissä, mutta piristettynä.

Kaikki päivitykset, mitä vaunuun voi tehdä, vain parantavat jo loistovaunua entisestään. Tykki oikeastaan tarjoaa vastaavan vaihtoehtovalinnan kuin SU-152 ja ISU-152 vaunuissa on. Eli tarkka 128mm stocki tykki toimii erinomaisena perinteisenä TD aseena ja puolestaan 150mm tykki edustaa osallaan myös perinteistä tykkiä, mutta toimii HE ammuksilla hyvin derbytykkinä. Alla vertailu.

Borsig -vaunun kohdalla on pakko tunnustaa, ettei käytännössä hirveemmin stock grindia ole ja se on harvinaista WOT:ssa.

Vahvuudet/heikkoudet
Borsigin vahvuus on tykit ja tykkitorni.Tykkitornissa ei sinällään ole mitään ihmeellista, muuta kuin sen olemassa olo ja se on TD:lle poikkeuksellista. No tykit luonnollisesti ovat itsessään vahvuus. 128mm tykki on tarkka, siis todella tarkka etenkin 100% miehistöllä ja oikeilla perkseillä. Ja kyllä tykki löylyä tarjoaa: läpäisy normi AP:lla 246mm ja damaget 490. Kulta-ammuksilla aletaan jo läpäisemään melkein mitä vain mitä vaunun eteen voi MM tarjota. Lisäksi ko. tykissä on suhteellisen lyhyt tähtäys- ja latausaika, lisähimmeleillä saa viritettyä vielä paremmaksi. Puolestaan vaunu muuttuu rooliltaan ja pelityyliltään täysin 150mm tykin kanssa. Tarkkuus heikkenee selvästi, samoin latausaika kasvaa selvästi. Näiden heikkouksien "kauppana" on sitten normi AP:lla 215mm läpäisy ja hulppeat 750damaget, HE:lla damaget pompsahtaa 950 nurkille jos läpäisee, käytännössä derbyna tuhot on jotain 300-500 välissä.

Toinen ehkä huomaamattomampi vahvuus on pieni koko ja camoarvot. Kun vaunuun varustaa miehistölle täydet camot, camoverkko ja naamioinnit, on vaunu tappavan huomaamaton, vaunusta todellakin kuoritutuu oikealla pelaamisella melkoinen ninja -vaunu.

Entäpä kolikon kääntöpuoli, eli heikkoudet? ..niitä on ja he todellakin ovat heikkouksia. Ensinnäkin voisi luonnehtia että Borsigissa ei ole panssarointia...siis sitä ei käytännössä ole: 20mm parhaimmillaan ja huonoimmillaan 8mm pelti. Tarkoittaa sitä, että koko pelin huonoin vaunu, tier 1:n Leichttraktor kykenee läpäisemään Borsigin panssarin edestä, takaa melkein mistä kulmasta ammuttuna tahansa. Tämä asettaa vaunulla pelaamiselle omat vaatimukset; pysy piilossa mahdollisimman paljon ja on aivan sama miten asemoit vaunun, vihollinen läpäisee melkein aina panssarin..ellei nyt ihan 0 -kulmassa ole.

Varsinaisen panssaroinnin puuttumisen kompensointina on 1100 HP pooli, joka on itse asiassa aika normitasoa tier 8:n TD:lle. Tietysti on hyvä että poolissa on tavaraa, Borsig voi siis jokusen osuman ottaa ennen kuin talutetaan takaisin talliin. Tosin jos löylyn antaa arty, heikon panssarin ansiosta matka takaisin talliin voi olla yhden osuman päässä. Vaunun on lisäksi suhteellisen herkkä viottumiseen, tämäkään ei ole hyvä asia onnettoman panssarin kanssa.

Toinen heikkous on liikkuvuus, vaunu ei mikään hirveen mobiili ole, toki ei nyt ihan niin kompelö kuin perinteisesti raskaat TD:t ovat. Vaunu on kevyt ja moottori matalatehoinen, tehopainosuhde naksahtaa 9,79 nurkille joka nyt ei ihan surkea kumminkaan ole. Tämä näkyy 35km/h huippunopeudessa.

Fiilikset ja tuntemukset
Aaah, waffen-wagel-bagel-wagen, itselläni aikoinaan niin himoittu ja haluttu vaunu. Yleisemmin sanottuna "rhm" tai "Borsig" tosiaan oli itselläni kovin haluttu monessakin mielessä. Ensinnäkin kun puhutaan TD -vaunusta, jossa on pyörivä tykkitorni ja tykkivalikoima jolla dominoi peleissä, niin kukapa ei haluaisia tällaista. Toiseksi kun tiedostaa, että kyseinen vaunu omaa ehkä yhden parhaimmista camo -arvoista luokassaan, herää mielenkiinto "ninja -vaunun" virittämisestä. Näin itselläni kävi.
Borsiggiin tullessa on tykki tavallaan tullut tutuksi jo St.Emilissä. Tykki ei aivan sama ole mutta lähellä (vertailu yllä). No 128mm tykki oli St.Emilin ehdoton valtti loistavalla alakoron arvolla hyystettynä. Näin ollen samanlaiseen tykin suorituskyvyn makuun päästäessä, on Borsigilla helppo jatkaa.

Rhm.-Borsig Waffenträger on vaunu josta ei oikein voi olla pitämättä. Se on kaikkea sitä, mitä normi TD:ssä toivoisi olevan ja kaipaa. Tosin vastapainona on onneton panssarointi ja hinta...siis Borsig on kallis ylläpitää.

Pelityyliksi Borsigille sopii 128mm tykillä 100% salakavala snaipperirooli. Kannattaa katsoa etäisyydet ja asemat kuntoon. Asemoinnin ehdoton ehto etäisyyksien lisäksi on puskat, yms. Jos camot on virtetty huippuunsa, voi puskista 200m jopa vain päästä liputtaa vastustajat talliin ilman, että tämä edes tietää mistä laukaus tulee. Borsigin camo arvoja kannattaa käydä vaunulaskureissa ihmettelemässä.

Summaus ja suositukset
Ei stock grindia, pyörivä tykkitorni, huimat tykkivaihtoehdot, tarkka ja erinomaiset camo -arvot; siinäpä sitä ylistystä Borsigista. Kun vielä kyytipojaksi vaunuun virittää lisävarusteena lataajan ja tykin moottorin, sekä kouluttaa miehistölle täydet camot niin jo'vot!

Suosittelenko? ..ehdottomasti, Rhm.-Borsig Waffenträger on loistava, kunhan vain sisäistää pelityylin, jolla vaunun heikkoudet kampitetaan. Vaunulla pitäisi oikealla pelityylillä saada 3000-5000 damagen pelejä. Jos pelityyli herpaantuu tai sitä ei täysin sisäistä, voi fiilikset vaunusta kääntyä kovien kustannuksien myötä pakkasen puolelle.

Plussat & Miinukset
+ Tykin ominaisuudet: tarkkuus, damaget, läpäisy, latausaika (5)
+ Camo-ominaisuudet!!! (5)
+ 360° tykkitorni (5)
+ Pieni koko (4)
+ Tykkivaihtoehdot (4)
+ Erittäin pieni stock grindi (5)
Summa: 4,66

- Liikkuvuus varauksin (-1)
- Panssarointi..sitä ei käytännössä ole (-2)
- Kallis pitää (tosin tier 8:ssa alkaa kaikilla pelaaminen "maksamaan")  (-1)
Summa -1,33

Pisteet: + 3,33

LT vz. 38 (T3 - Light - Tsekki)


Speksit
Tier : 3
Vaunutyyppi : Light (/kevyt)
Hinta (krediitit/kulta) :21 750
Tutkimushinta (xp) : 1 055

Kehitys ja stock grind
Vaunussa on jonkin verran tutkittavaa, etenkin jos vaunun halajaa full stockiksi. Perinteisesti stock grindin vaiva heikkojen aloitustykkienkautta on myös Vz.38:ssa, mutta matalan tierin ansiosta päivitykset parempiin käy todella nopeasti. Muutenkin yleisesti ottaen alempien tierien vaunujen stock grind on suhteessa vaivaton; vaunu päivittyy nopeasti paremmaksi.
Vz.38:ssa mielenkiinto kohdistuu kahteen asiaan: päivitettävään tykkitorniin ja vaunun autolataaja topguniin. Tykkitornissa panssarointi käytännössä tuplaantuu päivityksen myötä ja se nostaa tämän kevyen suorituskykyä merkittävästi. Lisäksi näkyvyys ja kääntönopeus paranee. Alla normi ja päivitetty versio tykkitorneista:


Mielenkiintoista lisäksi tykkitornissa on, että tuo päivitetty (Saksalaisilta lainattu) torni on esikuvaansakin parempi JA suhteessa tieriinä nähden ylivertainen. Saksalaiseen Pz.Kpfw.38 (t) vaunuun tarkoitettu päivitystorni on luokiteltu tier 4, eli yhtä tieriä korkeammalle kuin Vz.38, SILTI Vz.38:n päivitystorni on panssaroinniltaan huomattavasti parempi kuin tuo tieriä korkeampi torni! ..alla vertailu:

Tykkejä puolestaan Vz.38 on runsaasti, kaikki enemmässä tai vähemmässä määrin omassa tasossaa edustavia. Poikkeuksen tekee vaunun paras tykki (topgun) 37mm Skoda A23, se on nimittäin autolataajalla. Suorituskyky muihin vaunun tykkeihin on selvästi parempi. Heikkous tosin on suhteellisen pitkä tähtäysaika ensimmäisessä laukauksessa ja makasiinin pienuus (3 ammusta). Makasiinin pienuus tosin ei niinkään paina, sillä makasiini lautausaika on suhteessa autolataajalle pieni (~5s.). Alla vertailu vaunu tykeistä:

Liikkuvuudeltaan Vz.38 on onneton kevyeksi vaunuksi, toisaalta siihen päivitykset tuovat helpotusta.

Vahvuudet/heikkoudet
Kun Vz.38 on kokonaan päivitetty, on se ihan ok vaunu luokassaan. Stockina vaunu on nuhanen; heikot panssarit, heikot tykit ja huono liikkuvuus. Nopeasti luonne kehittyy päivityksillä.

Vaunun vahvuus parhaimmillaan on tykin ja tykkitornin ympärillä, jahka nämä on päivitetty parhaimmilleen. Tykki lopulta on loistava, kun hakee hyvä tuliaseman ja malttaa ensimmäisen laukauksen tähdätä loppuun on varmaa, että saa naksutettua viholliseen 3 nopeaa osumaa tuoden damagea jotain 150-200 välistä. Tähän 5 sekunnin lataus ja sama uudestaan. Lataajan ja tähtäämisen ajoitus laukauksien välillä on aikahyvä, joissain tapauksissa kun lataaja saattaa olla nopeampi kuin tähtääminen, tulee tuloksena huteja. Puolestaan jos lataaja on hidas, joutuu turhaan odottamaan viholliselle paljastettuna seuraavaa laukauksta. Jos onnistuu jollain tavoin hakemaan hull-down asemoinnin vaunulle, voi tykkitornilla saavuttaa läpäisyjä torjuvan paikan - tämä tosin on vaarallinen leikki Vz.38:lla, nimittäin ei tykkitornin panssari lopulta mikään erikoinen parhaimmillaankaa. olen.

Vaunu polveutuu Saksalaisen Pz.Kpfw.38 (t) vaunun kanssa samoille juurille, Vz.38 on ehkä nähtävä enemmänkin paranneltuna versiona (lue raskaampi), joka näkyy laskennallisessa tuhovoimassa. Seuraava versio Vz.39 lisääkin vaunun painoa entisestään siihen malliin, että kyse ei enään ole kevyestä vaunusta, vaan mediumista. Tämä mielestäni kertoo aikalailla vaunun luonteesta ja siitä miten sillä kannattaa pelata..ei siis ihan perinteisestä notkeasta kevyestä skautista ole kyse. Tässä siis yksi vaunun heikkous: liikkuvuus (varauksin).

Fiilikset ja tuntemukset
Jotenkin Tsekkivaunut ei alemman tiereissä ole kovinkaan houkuttelevia tai hyviä. Vz38 ei sinällään poikkea tästä tunteesta sen enempää kuin edellinen Vz35:nenkaan. Vaunun autolataajatykki tosin tekee tästä vaunusta hieman jollain muotoa poikkeavamman ja hauskemman. Eihän se teho tai tuhovoima ole kaksinen, mutta autolataaja tuo vaunuun boostia.

Autolataajan vuoksi vaunulla pärjääkin ihan mukavasti mm.muita kevyitä vaunuja vastaan, mikä usein on tarjolla mm:ssa. Lisäksi päivitetty tykkitorni on suhteessa omaan tieriin kevyelle vaunulle hyvin panssaroitu.

Vaunun pelityyli on jotain kevyen ja mediumivaunun väliltä. Tietysti hyvää on kevyen vaunun luokituksessa se, että vaunulla on paremman camo-määritykset. Puolestaan panssarointi on suhteessa kevyeksi vaunuksi hyvä. Panssaroinnin hinta näkyy heikommessa liikkuvuudessa.

Summaus ja suositukset
Summaus? ..hyvä vaunu edustamaansa tieriin. Jos pitäisi alkaa valitsemaan saman tierin vaunuista parasta, ei tämä Tsekki esitys pääsisi listan kärkeen, mutta lähelle varmaan - tämä liene kertoo kaiken tarpeellisen.

Rehellisesti sanoen itsellä maku ja fiilis matalemman tierin vaunuihin on heikohko, niitä tulee pelattua vain ja ainoastaan päästäkseen +5 tierin kohdalle kehityspuussa. Samalla askelluksella itselläni Vz.38:kin meni: vain rämpiäkseen läpi seuraavaan Vz.39 päästäkseen.Tämän johdosta en osaa sanoa oikein vahvaa suositusta vaunuun.

Plussat & Miinukset
+ Autolataajatykki (3)
+ Päivitystyykkitorni (3)
+ Panssarointi (3)

Pisteet: 3,00

- Hidas (-2)
- Ilman autolataajaa ja parempaa tykkitornia kelvoton (-3)
Summa -2,5

Pisteet: + 0,50